Pelvik Taban Rehabilitasyonu Nedir ?
Pelvik taban, pelvis boşluğunun içindeki organları taşıyan ve destekleyen, pelvisin alt ve iç kısmını örten kas ve bağ dokusudur. Pelvik tabandaki kasların zayıflığına veya aşırı kasılmasına bağlı işlevsel bozukluklar meydana gelebilir. Pelvik taban rehabilitasyonu bu kas ve bağ dokusunun işlevlerini en etkin düzeyde çalıştırmayı hedefleyen tedaviler bütünüdür.
Rehabilitasyon programları kişiye özel olarak düzenlenen hasta eğitimini, biofeedback, elektrik stimülasyonu, nöromodülasyon uygulamalarını ve pelvik taban kaslarını kuvvetlendirici egzersizleri içerir. Gereken durumlarda kas ve bağ dokusunu gevşetmeyi sağlayan egzersizler ve manuel tedavi yöntemleri uygulanır.
Amerikan Hastanesi Pelvik Taban Hastalıkları Merkezi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları tarafından kişiye özel planlanan rehabilitasyon programları alanında yetkin fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Rehabilitasyon ekibinin ortak amacı idrar ve dışkılama problemi, ağrı ve cinsel işlev bozukluğu olan hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal potansiyellerini mümkün olan en üst düzeye çıkarabilmektir.
https://www.amerikanhastanesi.org/fiziksel-tip-ve-rehabilitasyon/pelvik-taban-rehabilitasyonu
Pelvik taban rehabilitasyonu hangi uygulamaları içerir?
Egzersizler
Pelvik taban egzersizleri bu bölgenin rehabilitasyonunun en önemli bileşenidir. Merkezimizde uygulanan rehabilitasyon programlarında bu egzersizler kişiye özel olarak planlanmaktadır
- Pelvik taban egzersizleri (Kegel egzersizleri)
- Basınç azaltıcı egzersizler (Hipopresif egzersizler)
- Postür egzersizleri
- Kor stabilizasyon egzersizleri
- Gevşeme egzersizleri
- Germe egzersizleri
https://www.amerikanhastanesi.org/fiziksel-tip-ve-rehabilitasyon/pelvik-taban-egzersizleri
Manuel Tedavi (Miyofasyal gevşetme)
Miyofasyal gevşetme, fizyoterapist tarafından elle uygulanan bir yöntemdir. Amaç, kasları, bağları, fasya dokusunu, tendonları gevşetmek, uzatmak, hareketlendirmek ve ağrıyı azaltmaktır. Pelvik taban bölgesine dışardan, vajinal veya rektal yoldan uygulanabilen bu manuel tedavi ile pelvik tabanda ağrı kaynağı olabilecek ve işlevi sınırlayabilecek yumuşak dokudaki tetik noktaları, kas gerginliklerini gidermek hedeflenir.
Biofeedback
Biofeedback pelvik taban kaslarının yeniden eğitilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile pelvik taban kaslarını kontrollü olarak kasmayı ve gevşetmeyi öğreterek bağırsak veya mesane fonksiyonunu iyileştirmek ve bazı bazı pelvik taban ağrılarını azaltmak hedeflenir.
Kliniğimizde kullanılan EMG- Biofeedback cihazları ile pelvik taban kaslarının kasılma veya gevşeme aktivitesi hakkındaki bilgi özel elektrotlar aracılığı ile monitöre yansıtılır. Bu sesli ve görsel geribildirim hastanın pelvik taban kas fonksiyonlarını uygun şekilde kontrol edebilmesini öğretir. Elektronik cihaz yardımı ile edinilen kazanımların hasta tarafından evde yapacağı egzersizler ile desteklenmesi bu tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu sayede kişi yanlış kasları kullanmayı bırakıp doğru kasları kullanmaya başlayabilir.
Nöromodülasyon - Posterior Tibial Sinir Stimülasyonu
Nöromodülasyon, sinir sisteminin işlev bozukluklarının elektriksel veya kimyasal uyaranlar aracılığıyla düzenlenmesidir. Pelvik taban bölgesinin işlev bozukluklarında uygulanan posterior tibial sinir stimülasyonu ayak bileği iç yüzüne yerleştirilen iğne veya yüzeyel elektrotlar aracılığıyla elektriksel uyarı verilen bir yöntemdir. Bu yöntem ile idrar torbası, anüs ve rektumun sinir kas işlevlerinin düzenlenmesi hedeflenir.
Nöromüsküler Elektrik Stimülasyonu
Nöromüsküler elektrik stimülasyonu, elektrik akımı kullanılarak pelvik taban kaslarını doğru kasabilmeyi öğretebilmek, kas kuvvetini artırmak ve ağrı kontrolünü sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem merkezimizde yüzey elektrotları veya vajina/anüse yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla uygulanır.
Vajinal Konlar
Vajinal konlar vajina içine uygulanan ve ağırlıkları 20-90 gr arasında değişen koni şeklindeki cisimlerdir. Bu uygulama kas tonusunun artmasını teşvik eder, pelvik taban bölgesinde duysal geri bildirim sağlar ve kas işlevinin bilinçli farkındalığını oluşturur. Vajina içindeki ağırlığı korumak için gereken sürekli kasılma, pelvik taban kaslarının gücünü artırır.