Ritim Holter Nedir?

Ritim Holter, kalbin elektriksel aktivitesinin, başka bir deyişle, kalp ritminin üç kanaldan en az 24 saat süreyle kaydedilmesi işlemidir. Kaydedici holter cihazına alınan kayıtlar daha sonra bir bilgisayara yüklenerek analiz edilmekte ve kalp ritmiyle ilgili birçok parametrenin değerlendirilmesi mümkün olmaktadır.
 



Neden Yapılır?

Ritim Holter incelemesi, en çok kalbin elektriksel aktivitesindeki sorunları değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır. Ritim ve ileti bozuklukları (kalbin anormal hızlanması veya yavaşlaması, teklemesi, duraklaması vb.) bu yöntemle saptanabilmekte, ritim düzensizliklerine yönelik ilaç tedavisinin etkinliği test edilebilmektedir. Bazen tanının koyulabilmesi için takibin 48/72 saat veya doktor isteği ile daha fazla uzatılması gerekebilir. Çarpıntı, kalpte tekleme hissi, nabızda duraklama ya da düzensizlik veya baygınlık gibi yakınmalar, muayene sırasında veya basit EKG ile belirlenen ritim anormallikleri, bu tetkikin istenmesinin başlıca nedenleridir. Bunların dışında, kalp krizi ve/veya koroner bypass ameliyatı geçirmiş kişilerde, ciddi kalp yetersizliği olanlarda risk derecelendirilmesi ve sessiz koroner yetersizliğinin saptanması amacıyla da kullanılmaktadır.

İncelemede Nelere Dikkat Etmeli?

Bu tetkik için açlık ya da herhangi bir ilacın kesilmesi gerekli değildir. Test için teknisyen tarafından göğsünüze elektrotlar yapıştırılacak ve kablolar bağlanacaktır. Bu nedenle, üst kısmı dar giysiler tercih etmeyin. Holter cihazı takıldıktan sonra günlük yaşantınıza normal şekilde devam edebilirsiniz, ancak banyo veya duş yapmanız mümkün olmayacaktır. Ayrıca gece yüzüstü veya cihazın üstüne yatmayın. Cihaz üzerinizdeyken otomobil, cep telefonu, bilgisayar ve her türlü elektronik eşyayı kullanabilir, güvenlik cihazlarından geçebilirsiniz, fakat MR cihazına giremezsiniz. Cihazın takılmasıyla birlikte size bir izleme formu verilecektir. Baş dönmesi, göz kararması, çarpıntı, nabızda düzensizlik hissi, hızlanma ya da yavaşlama, düşme, fenalık ya da baygınlık hissi gibi yakınmalarınızı o an saate bakıp mutlaka bu forma kaydetmelisiniz. Ayrıca efor sarf ederseniz (merdiven çıkma, koşu, spor, hızlı yürüme vb.) bu aktivitenin hemen bitiminde saate bakıp zamanı ve faaliyetinizi izleme formuna yazın. Bu kurallara uymanız, kaydın teknik açıdan parazitsiz olması ve sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından önem taşımaktadır.

İncelemenin Değerlendirilmesi

Kayıt süresinin sonunda cihaz teknisyen tarafından sökülecek ve yapılan kayıt analiz edilmek üzere bilgisayara yüklenecektir. Analiz süresi, ritim anormalliklerinin sıklığına ve karmaşıklığına, kaydın teknik kalitesine ve laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Holter teknisyeni, raporunuzu alabileceğiniz zamanı size bildirecektir. Raporunuzu aldıktan sonra elde edilen bulguların değerlendirilmesi, başka testler gerekecekse planlanması ve tedavinizin ayarlanması için testi isteyen doktorunuzla görüşün.

Tansiyon Holter Nedir?

24 saat süreyle günlük aktivite sırasında tansiyonun izlenmesidir. Bir kayıt edici kola bağlanarak yarım ile 1 saatte bir kayıt alınır. Sonuçlar bilgisayara yüklenir ve analiz edilir.




Neden Yapılır?

Tek seferlik ofis ölçümü hipertansiyon tanısı için yeterli olmayabilir. 24 veya 48 saatlik otomatik tansiyon ölçümlerinin değerlendirilmesi, tanı için değerli bir yöntemdir. Hipertansiyon tanısının yanı sıra tedaviye yanıtın değerlendirilmesi için de önemli olabilir. Ayrıca tansiyon iniş-çıkış saatlerinin gündüz ve gece dağılımı, günün yüzde kaçında tansiyonun yüksek olduğu, tedavide dikkate alınması gereken kriterlerdir. Bunlar da Tansiyon Holteri ile ortaya konur.

İncelemede Nelere Dikkat Etmeli?

Cihaz hazırlandıktan sonra uygun kola takılır ve ilk ölçümle kayıt başlamış olur.
Ölçümler sırasında;
• Kolun düz durmasına,
• Konuşulmamasına,
• Hareket edilmemesine,
• İstirahat sırasında kol tarafına yatılmamasına,
• Cihaz takılıyken duş alınmamasına ve
• Cihazın koldan çıkarılmamasına özen gösterilmelidir.

İncelemenin Değerlendirilmesi

Holter teknisyeni bilgileri yükledikten sonra, rapor 24 saat içinde verilecektir. Raporunuzu aldıktan sonra elde edilen bulguların değerlendirilmesi, başka testler gerekecekse planlanması ve tedavinizin ayarlanması için testi isteyen doktorunuzla görüşün.