Sinüzit
Sinüzit, sinüs enfeksiyonu olarak da isimlendirilir. Sinüzit hastalığı genellikle soğuk algınlığı ve alerjili nöbetleri takip eder. Toplumlarda yaygın olarak görülen sinüzitin tedavisi oldukça kolaydır.
Akut, subakut ve kronik olarak isimlendirilen farklı sinüzit çeşitleri bulunur. Kronik sinüzitin semptomları, akut sinüzit ile oldukça benzerdir. Semptomlar genelde hafif geçme eğilimindedir.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, kısaca sinüslerin iltihaplanması anlamına gelir. Sinüslerdeki iltihaplanmanın nedeni enfeksiyon ya da başka bir sorundan kaynaklı olabilir. Sinüsler, burnu çevreleyen kemiklerin içerisinde bulunan içi boş hava boşluklarıdır. Buruna akan mukusu sinüsler üretir. Sinüzit hastalığında iltihaptan dolayı burun şişerse sinüsler tıkanabilir ve bu durum da kişilerde ağrıya sebep olabilir.
Etki ve tekrarlama süresine göre sinüzit çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Akut sinüzit; 4 haftaya kadar süren
- Subakut sinüzit; 4 ila 12 hafta süren
- Kronik sinüzit; 12 haftadan daha uzun, aylarca hatta yıllarca sürebilen
- Birkaç yıl içerisinde ataklar şeklinde tekrarlayan
Akut sinüzit, genellikle soğuk algınlığıyla kendini gösterir ve sonrasında bakteriyel bir enfeksiyona dönüşür. Alerjiler, burun problemleri ve farklı hastalıklar da akut ve kronik sinüzite sebep olabilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Erişkinlerde ve çocuklarda sinüzit semptomları farklılıklar gösterebilir. Erişkinlerde akut sinüzit semptomları genellikle iyileşmeyen ve bir hafta sonra ağırlaşan soğuk algınlığını takip edebilir. Sinüzit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Kötü nefes
- Koku kaybı
- Burunda basınç benzeri ağrı
- Gözlerin arkasında ağrı
- Yüzde hassasiyet ve diş ağrısı
- Burun tıkanıklığı ve akıntısı
- Geniz akıntısı ve boğaz ağrısı
Sinüzit belirtisi çocuklarda şu şekilde görülebilir:
- Tıkalı burun
- Burun akıntısı
- Soğuk algınlığı semptomları
- Yüksek ateş
Çocuklarda görülen soğuk algınlığı semptomları 5 ila 7 gün sonra yüksek ateş şikayetleri ile birlikte devam ederse, bu durum sinüzit ya da farklı bir enfeksiyonun habercisi olabilir (zatürre, bronşit, kulak enfeksiyonu). Bu belirtileri gösteren çocukların uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.
Sinüzit Tanısı Nasıl Konur?
Bireylerin sinüzit belirtileriyle uzman hekimlere başvurmalarının ardından, genellikle ilk olarak hastaların sağlık öyküleri öğrenilir ve fiziki muayeneleri yapılır. Gerekli görülen bazı durumlarda kişilerden bilgisayarlı tomografi, alerji testi, endoskopik görüntüleme ve burun salgı örneği gibi ekstra tetkikler istenebilirler. Ancak elde edilen bulgular sonucunda kişilere sinüzit tanısı konabilir.
Sinüzit tedavi edilmediği durumlarda reflü, gastrit, göz enfeksiyonu, menenjit, kronik faranjit ve beyin apsesi gibi pek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit, ihmal edilmeden kısa süre içerisinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kişilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Sinüzit tedavisi; akut, subakut ve kronik olarak planlanmadan önce hekimler tarafından ayrıntılı bir fiziki muayene uygulanması gerekir. Bununla birlikte başvurulan görüntüleme teknikleri sayesinde sağlıklı bir teşhis konulabilir. Kronikleşmeyen sinüzit problemlerinde genellikle çeşitli burun spreyleri, ilaçla tedavi ve yaşam rutinlerinde bazı değişiklikler gibi tedaviler uygulanabilir. Fakat kronik sinüzit problemlerinde gerek hastanın yaşam kalitesi için gerekse de hastanın olası olumsuz koşullardan korunabilmesi için cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.
Sinüzit ameliyatı, günümüzde teknolojik gelişmelerin tıp alanında da kullanılması ve bilimsel çalışmaların genişlemesiyle birlikte “balon sinüsoplasti” ve “endoskopik sinüs cerrahisi” yöntemleri ile kolaylıkla uygulanabilir.
Sinüzite Ne İyi Gelir? Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Sinüzit enfeksiyonu yaşayan kişilerin öncelikle kişisel bakım ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Kişiler sinüslerindeki tıkanıklığı azaltmak için şunları yapabilir:
- Mukusları azaltmak için bol sıvı tüketmek
- Ani hava değişimlerinde bulunmamak
- Düzenli beslenme, uyku ve dinlenme ile bağışıklık sistemini güçlü tutmak
- Islak saçla dışarı çıkmamak. Bu durum üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir ve sinüziti tetikleyebilir
- Ödem çözücü ve rahatlatıcı olması açısından buhar solumak
Tüm bunların yanında sinüzit hastalığı yaşayan kişiler için doğru olan, ihmal etmeden sağlık kuruluşlarına gidip bir an önce uygun tedaviye başlanmasıdır.
Sinüzit Ağrısı Evde Geçer mi? Nasıl Geçer?
Sinüzite iyi geleceği düşünülen hekim önerileri dışındaki birçok yöntem, hayati birtakım sonuçlara dahi sebep olabilir. Sinüzite iyi geldiğine inanılan bazı doğal tedavi yöntemleri ve bitkisel tedaviler kişiler için oldukça risk barındırabilir. Bu nedenle sinüzitin evde geçmesini beklemekten ya da gerçekliği bilimsel olarak ispatlanmamış yöntemlere başvurmaktansa uzman bir hekime danışmak en doğru tercih olacaktır.
Sinüzite Hangi Bölüm Bakar?
Sinüzit belirtileri yaşayan kişiler tanı ve teşhis için sağlık kuruluşlarının Kulak – Burun – Boğaz uzmanlarına danışabilirler.