Kronik Migrende Botulinum Toksin (Botoks) Uygulaması
Kronik migrende kişi en az 3 ay boyunca ayda en az 8 gün ağrı yaşamaktadır. Bunların yaklaşık yarısı ise şiddetli ataklar şeklinde görülmektedir.
Migren, ataklar şeklinde ortaya çıkan, genellikle tek taraflı, zonklayıcı karakterde, bulantı, kusma, ışıktan ve/ veya sesten rahatsız olma şeklinde belirtilerin de eşlik ettiği bir baş ağrısı türüdür. Ağrı genellikle enseden veya göz çevresinden başlayarak yayılır. Migren ağrıları orta şiddette veya şiddetli olabilir. Ağrılar sıklıkla kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeydedir.
En sık görülen migren tipi, aurasız migrendir. Kronik migren olarak tanımlanan formu daha nadir görülmektedir. Kronik migrende kişi en az 3 ay boyunca ayda en az 8 gün ağrı yaşamaktadır. Bunların yaklaşık yarısı ise şiddetli ataklar şeklinde görülmekte, kişinin yaşam kalitesini ve günlük işlevlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Birçok hastanın hemen her gün hafif baş ağrıları olmaktadır.
Ataklar şeklinde olan migrenli hastaların her yıl %3-14 kadarı kronik forma dönüşmektedir. Kronik migrene dönüşmede, değiştirilemeyecek risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır; kadın cinsiyet, genç yaş, genetik yük, baş veya boyun travması ve düşük sosyoekonomik düzey. Değiştirilebilir risk faktörleri arasında ise, stresli bir yaşam, aşırı ağrı kesici kullanımı, depresyon, fazla kilolu olmak, uyku bozuklukları, horlama ve fazla miktarda kafein tüketmek yer almaktadır.
Kronik migren tedavisinde de klasik migrende olduğu gibi, tetikleyici faktörlerden uzak durulması ve ağrı kesici kullanımına dikkat edilmesi önemlidir. Stresle baş edebilmeyi öğrenmenin, gevşeme egzersizleri ve düzenli egzersiz yapmanın yaşam kalitesinin artmasına olumlu yönde etkisi olacaktır. Profilaktik tedavi denilen, hastaların ağrı sıklık ve şiddetinin azaltılmasını sağlayacak tedavi ise kronik migren tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Profilaktik tedavide çeşitli gruptan ilaçlar (antidepresan, antiepileptik, antihipertansifler vb.) kullanılmakta, eğer bu tedaviye yanıt alınamazsa, cilt altına botulinum toksin (Botoks) enjeksiyonu uygulanmaktadır.
Botulinum toksin uygulamasıyla ağrı sıklık ve şiddetinde %50 oranında azalma olduğu bildirilmektedir. Kronik migren tedaviyle %26-70 oranında klasik migrene geri dönebilmektedir.
Botulinum toksin, bir bakteri tarafından üretilen bir nörotoksindir. Kronik migrende olduğu gibi, cilt altı uygulamalarda aktif sinir uyarılarını bloke ettiği düşünülmektedir. Uygulama başın iki yanında bulunan belirlenmiş bölgelerdeki 31 noktaya, bazen gerekirse 39 noktaya uygulanır. Uygulama esnasında ciddi bir ağrı görülmez. Uygulamanın 12 hafta aralarla tekrarlanması gerekir. Tedavinin etkinliği 3 kez uygulamadan sonra değerlendirilir.
Botulinum toksin enjeksiyonu için kesin kontrendikasyon yoktur. Fakat miyastenia gravis, motor nöron hastalığı (ALS gibi) veya benzeri kas güçsüzlüğüyle giden hastalıklarda, aminoglikozid antibiyotiklerinin kullanımı sırasında, gebelikte ve emzirme dönemlerinde uygulanmaz.
Kronik migren tedavisinde de klasik migrende olduğu gibi, tetikleyici faktörlerden uzak durulması ve ağrı kesici kullanımına dikkat edilmesi önemlidir. Stresle baş edebilmeyi öğrenmenin, gevşeme egzersizleri ve düzenli egzersiz yapmanın yaşam kalitesinin artmasına olumlu yönde etkisi olacaktır.
Nadiren toksinin enjeksiyon bölgesinden çevre dokulara yayılmasına bağlı istenmeyen, geçici etkiler görülebilir. Bunlar; göz kapağında düşme, çift ya da bulanık görme, yutma ve konuşma güçlüğü, baş dönmesi, boyun veya kas ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, migren, ciltte kızarıklık ve kaşıntıdır.