Adet Gecikmesi

Ergenlik döneminde başlayıp menopoza kadar 21 ila 35 günlük döngüler halinde her ay gerçekleşen vajinal kanamaya, adet ya da regl dönemi; birbirini son regle kadar takip eden bu sisteme adet döngüsü denir. Bu rutinde meydana gelen aksaklıklar, farklı aylarda erken ya da geç gelen kanamalar, regl dönemini içine alan kanama süresinde ve kanama şiddetinde meydana gelen farklılıklar; çeşitli hastalıklarla ilgili olabileceği gibi iklim ve beslenme düzenindeki değişimler, seyahat, stres ve psikolojik problemlerden kaynaklanabilir.

Özellikle 11-16 yaş aralığından sonraki ergenlik dönemi boyunca sık rastlanan adet gecikmesi durumu, kadınların %75’ini etkiler ve bazı durumlarda tedavi görmelerini gerektiren farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden başta regl düzeni, kanama sıklığı, kanama şiddeti, döngü süreleri, şiddetli karın ağrıları… gibi konularda yaşanan değişikliklerde ve kadın sağlığı konusunda hissedilen tüm değişimlerde kesin tanı ve tedavi için hekime başvurmak kritik önem taşır.

Adet Gecikmesi Nedir?

Adet gecikmesi, tıp dilinde amenore olarak adlandırılır ve adet kanamasının beklenen tarihten daha geç gelmesi ya da bazen hiç gelmemesi anlamına gelir. Sağlıklı bir döngüde ve normal koşullarda kadınlarda adet kanamaları 21 ila 35 gün arasında seyretmelidir. Bilinen bir sebebi olmaksızın, 35. günde hala adet kanamasının başlamamasının birçok farklı sebebi olabilir, regl döngüsüyle ilgili farklılaşmaların normalleştirilmemesi ve olası bir problemin hızlı tespiti için hızlıca hekim desteğine başvurulması gerekir.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin en sık rastlanan fizyolojik nedeni elbetteki gebeliktir. Diğer nedenleri arasında kişiden kişiye değişen birçok etken yer alabilir. Bunlar;
  • Hormonal dengesizlikler
  • Gebelik
  • Aşırı stres
  • Obezite
  • Yoğun fiziksel aktivite
  • Rutin dışına çıkmak
  • İlerleyen yaş
  • Enfeksiyonlar
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Diğer sağlık problemleri şeklinde sıralanabilir.
Adet gecikmesi; kadınlarda huzursuzluk, ödem ve stres artırıcı sonuçlara sebep olabilir. Kesin sebeplerin teşhisi ve tanı ancak hekim muayenesi ile mümkün olur.

Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?

Adet gecikmesi, vücutta belli başlı farklı değişikliklere sebep olabilir. Her kadın, gecikmelerin etkilerini farklı biçimlerde yaşayabilir. Genel olarak görülen adet gecikmesi etkileri;
  • Göğüslerde ağrı ve şişlik
  • Sırt ve bel ağrısı
  • Renkli akıntı
  • Baş ağrısı
  • Huzursuzluk
  • Mide bulantısı olarak sıralanabilir.

Adet Gecikmesi için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Adet gecikmesinde tedavi şekilleri, gecikme sebeplerine göre farklılık gösterebilir. Bireyler tiroit hormonu yetersizliği sebebiyle adet gecikmesi yaşıyorsa, tiroit hormonu takviyesi yapılır. Konulan tanı polikistik over ise yalnızca düzenli diyet ve kilo verme ile adet düzene sokulabildiği gibi, hekim kararına bağlı ilaç kullanımı da söz konusu olabilir. Adet gecikmesi, uygun durumlarda progesteron hormonu ya da doğum kontrol haplarıyla da kontrol altına alınabilir. Bu noktada en doğru tedavi, hekim tarafından konulacak tanı ile mümkün olabilir.

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olursa Normaldir?

2 ila 3 gün süren adet gecikmesi durumlarında, yani henüz adet kanaması arasında 32-33 gün bulunduğunda endişelenmemek, ancak süreci takip etmek gerekir. Bu süre 35 gün ve üzerinde seyretmeye başladığında bireylerin hekim kontrolünden geçmesinde fayda vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Mevsimsel Adet Gecikmesi Nedir? Hangi Aylarda Olur?

Her ay yaşanılan adet döngüsü, hayatımıza dahil olan dış etkenlerde meydana gelen farklılıklar nedeniyle değişim gösterebilir. Özellikle mevsim geçişleri, adet döngüsünü en fazla etkileyen unsurlardan biridir. Uzun süreli ya da uzak mesafelere yapılan seyahatler sırasında karşılaşılan hava değişimleri de zamanında seyreden mevsim geçişlerinde olduğu gibi adet gecikmesine sebep olabilir.  Kişiden kişiye farklılık gösteren adet gecikmesi, hormonal dengeye göre de değişiklik gösterebilir.

1-2 Ay Adet Gecikmesi Normal midir?

Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir. Uzun süreli adet gecikmeleri fizyolojik sebeplerle birlikte birçok problemin de habercisi olabilir.

Spiral Varken Adet Gecikmesi Normal mi?

Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.  Adet kanamaları bir normalden şiddetli olabileceği gibi kanama şiddeti azalabilir, adet süresi değişiklik gösterebilir, ara kanamalar meydana gelebilir. Vücut spirale tamamen alıştıktan sonra kişilerin adet döngüsü de kendi rutinine kavuşacaktır. Her koşulda farklı seyreden durumların hekim takibinde olması önerilir.  

Ağrı Kesiciler Adet Gecikmesi Yapar mı?

Kullanılan kimi ilaçlar ya da ağrı kesiciler adet döngüsünün değişmesine, kesikli kanamaların oluşmasına ve adet gecikmesine sebep olabilir. Ancak tıpkı tedavide olduğu gibi, kullanılan ilaçların kişideki etkisi de değişkenlik gösterebilir. Adet döneminde ilaç kullanımının her kadında benzer etkileri gösterdiğini söylemek doğru değildir. Adet döneminde kullanılan ilaçlar kişide normalin dışında bir sonuç doğuruyorsa hekimin bilgilendirilmesi önemlidir. 

Biontech Aşısı Adet Gecikmesi Yapar mı?

Adet gecikmesi birçok sebepten kaynaklanabilir. Özellikle pandemi süresi boyunca yaşanan rutinde değişiklik ve stres faktörü adet döngüsünü etkileyen en önemli faktörler arasında yerini aldı. Yanı sıra Biontech aşısı olan birçok kişi, adet gecikmesi şikayetiyle hekim başvurusunda bulunsa da henüz kadın hastalıkları alanında yaşanan düzensizliklerin aşı kaynaklı olduğuna dair kesin bir delil bulunamadığı için bu konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor.

Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesi Yapar mı?

Ertesi gün hapları, bir sonraki döngünün bir hafta önce ya da geç başlamasına sebep olabilir. Her ilaç kullanımında olduğu gibi ertesi gün hapları da, kullanan kişiye özel etkilere sebep olabilir. Ertesi gün hapı kullanımı sonrasında adet döngüsünde hiçbir aksaklık yaşanmayabileceği gibi bunun aksi de görülebilir. Ertesi gün hapı kaynaklı adet gecikmesi yaşandığında hekim takibi gereklidir. 

Adet Gecikmesi Baş Ağrısı Yapar mı?

Baş ağrısı, adet döngüsüyle birlikte en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alır. Adet döngüsünün aksaması durumunda vücut birden fazla yan etki gösterebilir ve bunların arasında baş ağrısı da olabilir. Devam eden, kesilmeyen, her adet döneminde yaşanan baş ağrısı durumunda hekim muayenesi gereklidir.