Egzersiz, kasların çalışmasını ve vücudun kalori yakmasını sağlayan herhangi bir hareket olarak tanımlanabilir. Yürüyüş, koşu, dans, yoga, ağırlık antremanı gibi birçok farklı egzersiz türü vardır.
Egzersiz yapmanın sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak egzersizin vücudumuza nasıl bir etkisi olduğunun tam olarak farkında değiliz.
İşte düzenli egzersiz yapmanın hem zihinsel hem de bedensel faydalarının bazıları;
-
Beyin: Duygusal sağlığınızı destekler; kaygıyı ve depresyonu azaltır. Mutluluk hormonu olan serotonini ve ‘’İyi Hisset’’ hormonu olan endorfini salgılamınızı sağlar. Günlük olarak 30 dakikalık yürüyüş yapmanın Alzheimer riskini %45 oranında azalttığını destekleyen birçok araştırma bulunmaktadır. (Physical exercise and dementia, 2021)
-
Akciğer: Egzersiz sırasında vücudunuza yeterli oksijeni sağlamak ve karbondioksitten arındırmak için nefes alışınız hızlanır. Düzenli olarak egzersiz yapmak daha verimli bir şekilde oksijen kullanımını ve karbondioksit atılımını sağlar. Akciğer kasları kuvvetledikçe oksijen kapasiteniz artar.
-
İskelet Sistemi: Düzenli fiziksel aktivite, özellikle 30 yaşına kadar, yapmak kemik yoğunluğunu arttırır. 30 yaşından sonra kemik erimesi kaçınılmazdır. Ancak, egzersiz yapmak, özellikle ağırlık egzersizleri, kemik erimesini geciktirir ve yavaşlatır. İnsanlar yaşlandıkça kas kütlelerini ve fonksiyonlarını kaybetme eğilimindedirler. Düzenli fiziksel aktitivite kas kaybını azaltarak yaralanma ve sakatlanma riskini azaltır
-
Kalp: Kalbiniz egzersiz sırasında daha fazla kan pompalamak için daha hızlı çarpar ve vücudunuzda daha fazla oksijen akışı olur. Düzenli egzersiz kardiyovasküler sisteminizi güçlendirir, iyi kolesterolü arttırır, ve tansiyonu düşürür. Aktif olmak kalp rahatsızlığı riskini %50 oranında azaltır. (Healthline, 2021)
-
Sindirim Sistemi: Egzersiz yapmak kabızlık sorununu azaltmak ve bağırsak hareketlerindeki düzeni destelemek konusunda en iyi yöntemdir. Düzenli fiziksel akitivite bağırsak aktivitesini arttırarak sindirim problemlerini önler. Egzersiz yapmak bütün kaslara kan akımını arttırır. Bunun sonucunda sindirim sistemindeki kaslar hareketlenir ve dinlenirken bile daha fazla yiyeceğin aktarılması sağlanır.
-
Böbrekler: Düzenli egzersiz yapmak, böbreğin kan filtreleme hızını arttırmaya yardımcı eder. Egzersiz yaptığınızda idrarınıza daha fazla protein salgılanır.
-
Cilt: Cildiniz en büyük detoksifikasyon organınızdır- sizi devamlı olarak çevresel zararlı bakterilerden korur ve vücudunuzun toksinerden arınması için yol oluşturur. Düzenli fiziksel aktivite bu süreci destekler ve erken yaşlanma nedeni olan oksidatif stresi azaltır. Egzersiz sırasında vücuttaki kan akışı artar. Bunun sonucunda egzersiz sonrasında daha parlak bir cide sahip olursunuz.
-
Kilo Kontrolü: Kilonuzu kontrol etmek için en önemli yöntemlerden biridir. Düzenli egzersiz metabolizma hızını arttırır ve daha fazla kalori yakarak kilo vermenize destek olur. Aynı zamanda sizi iyi hissettirerek, daha sağlıklı yemek tercihleri yapmanıza yardım eder.
-
Uyku: Egzersiz sırasında artan vücut ısısı uyku esnasında düşerek uyku kalitenizi arttırır. , Aynı zamanda egzersiz sonrasında stres seviyelerinizde meydana gelen düşüş uykuya dalmanızı belirgin oranda kolaylaştırır.
Egzersiz Alışkanlığı Edinmek için İpuçları
- Küçük adımlar ile başlayın: İlk adımda yoğun bir egzersiz rutinini hayatınıza katmak hızlı bir şekilde sıkılmanıza sebep olabilir. 10 dakika ile başlayın, ve zaman geçtikçe azar azar süreyi arttırın.
- Zaman belirleyin: Günün hangi diliminde egzersiz yapacağınızı belirleyin, ve planınıza sadık kalın.
- Arkadaş edinin: Arkadaşlarınız ile yapacağınız aktiviteler sizi hem motive edecektir, hem de planınıza sadık kalmanız konusunda destekleyecektir.
- Hazırlık: Yeni bir spor ayakkabısı, beğendiniz bir şort, sevdiğiniz renkte bir tshirt gibi yapacağınız ufak alışverişler sizi tahmin ettiğinizden daha fazla motive edebilir.
- Müzik listesi hazırlayın: Müzik dinlemek gündelik hayatta olduğu gibi, spor yaparken de keyif almanıza yardımcı olacaktır.
- Sevdiğiniz hareketleri dahil edin: Dans etmek, koşmak, fitness antremanı, yüzmek, pilates vb birçok spor türü var. Sevdiğiniz spor türlerini keşfedin.
- Gelişiminizi Takip Edin: Kişisel olarak belirlediğiniz hedefinize nekadar yaklaştığınızı düzenli olarak takip etmek motivasyonunuzu belirgin oranda arttırabilir. Düzenli olarak kendinize sorun; kilo hedefinize ne kadar yaklaştınız, daha mı enerjik hissediyorsunuz, uykularınız daha mı düzenli, duruşunuz ve oturuşunuz değişti mi? Bedeninizde ve ruhunuzda kendinizin fark ettiği olumlu değişimler sporu bir hayat tarzı haline getirmeniz konusunda sizi oldukça destekleyecektir.
Cansu Cebeci
Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu
Alzheimer's Society. 2021.
Physical exercise and dementia. [online] Available at: <https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/physical-exercise> [Accessed 3 December 2021].
Healthline. (2012).
Can Exercise Prevent or Reverse Heart Disease? [online] Available at: https://www.healthline.com/health/heart-disease/exercise#How-Much-Is-Enough?.