İnme ve beyin kanaması nedir, nasıl oluşur?

Beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle beynin bazı bölgelerinin yeterince beslenememesi sonucunda gelişen fonksiyon bozuklukları.
 

İnme nedir, nasıl oluşur?

İnme, beyindeki bazı bölgelerde kan akışının engellenmesi nedeniyle bu bölgelerdeki hücrelerin oksijen alamaması ve hızla ölmeye başlaması sonucu meydana gelir. İnmeye yol açan sebepler kabaca iki grupta incelenebilir: İlk grupta damarlarda gelişen tıkanıklıklar ya da daralmalar nedeniyle beyindeki bazı bölgeler beslenemez ve hücreler oksijen alamaz. İkinci grupta ise beyindeki bir damarın aniden patlaması ve çevresindeki dokularda da kanamaya yol açması dolayısıyla bazı bölgelerdeki hücrelerin beslenmesi engellenir. Buna halk arasında beyin kanaması adı verilir. Sonuç olarak her iki durumda da hücre ölümünün gerçekleştiği bölgelerle ilgili fonksiyon bozuklukları meydana gelir.

İnme belirtileri nelerdir?

Kısa süreli görme bozukluğu, tek taraflı uyuşmalar, kol ve bacaklarda güçsüzlük, şiddetli baş dönmesi, engellenemeyen bulantı kusma, bilinç kaybı, şiddetli ve ani baş ağrısı, konuşma kaybı ya da anlamsız konuşma ve koma hali sıklıkla rastlanan belirtilerdir. Bu belirtilerin hızla fark edilmesi ve derhal önlem alınabilmesi ile tedavi mümkündür. İnme bazen ölümle sonuçlanabilir.

İnme tedavisi nasıl yapılır?

Beyin damarlarındaki tıkanma sonucu oksijen alamayan bölgeler hasar görmeye başlar. Damardaki tıkanıklık büyüklüğüne ve geçen süreyle orantılı şekilde beyindeki hasar da artar. Kalıcı ve hayati hasarı önlemek için inme tedavisine hızla başlamak gerekir. Tıkalı damarın derhal açılması ve oksijensiz bölgenin en kısa zamanda yine beslenmesinin sağlanması için acil müdahaleye ihtiyaç vardır.

İnme tanısı ve tedavisinde tomografi, MR, anjiyografi, pıhtı çözücü  tedaviler ve mekanik olarak pıhtının çıkarılması girişimlerine başvurulur. İnme belirtileri başlar başlamaz, toplardamar içine pıhtı eritici ilaçların uygulanması, pıhtının çözülmesini ve damar içindeki kan akışının normalleşmesini sağlayabilir. Bu müdahale ne kadar hızlı yapılırsa, tedavi de o kadar etkili olacaktır. Pıhtı, beyindeki ana damarları tıkamışsa, damarların açılması için ilaçlar yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda, anjiyografi tekniğiyle tıkalı damar tespit edilir ve gelişmiş donanım desteğiyle pıhtı çıkarılır.