Check-Up Nedir?

Neden Yaptırılmalıdır?

Check-Up teriminin Türkçe’deki en doğru karşılığı “sağlık kontrolü”dür. Bu kontrol herhangi bir hastalık veya şikayete dayanmaksızın, kişinin yaşına ve cinsiyetine uygun tetkikleri içermeli ve düzenli olarak yapılmalıdır.
 
Genel bir alışkanlık olarak, insanlar doktorlarına yeni bir şikayetleri olduğunda veya var olan hastalıklarının tedavisi amacıyla giderler. Oysa günümüz tıbbında öncelik, kişinin hastalığını tedavi etmek değil, hasta olmasını önlemektir. Bu amaçla, hastalıklar ortaya çıkmadan önce koruyucu önlemleri alarak sağlığın bozulmasını mümkün olduğunca erken aşamada engellemek en ideal yaklaşımdır. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile bazı hastalıklara ailesel yatkınlığınız ya da alışkanlıklarınızdan ve yaşam tarzınızdan kaynaklanan artmış risk faktörleri bulunabilir. Bunları belirlemek ve sağlığınızın bozulmasını önlemek için düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinizin yapılması gereklidir. Düzenli Check-Up bu amaca hizmet etmektedir.
 
Hastalıklarda ise amaç, hastalığın en erken evresinde tanının konmasıdır. Birçok hastalık hiçbir şikayete neden olmaksızın ve bir belirti vermeksizin uzun süre gizli kalabilir. Belirti verip şikayetlere neden olmaya başladığında ise oldukça ilerlemiş ve birçok organa zarar vermiş olabilir. Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre, ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında dolaşım sistemi hastalıkları birinci, kanserler ikinci sırada gelmektedir. Her iki grupta da erken tanı ve tedavi yaşamsal önem taşımaktadır. Yine TÜİK verilerine göre, ülkemizde nüfusun yarıya yakınının kilo fazlalığı bulunmaktadır. Bu da dolaşım sistemi hastalıkları açısından yaşam tarzı değişiklikleri ve önleyici tedavilerle azaltılabilecek çok yaygın ve ciddi bir risk faktörüdür.
 
Düzenli Check-Up erken tanıyı mümkün kılmaktadır ve çoğu durumda erken tanı için tek seçenektir.

ic_gorseller_1.jpg

 

Check-Up Nerelerde Yaptırılmalı?

Laboratuvarda kan vererek birçok tetkik yaptırmanın Check-Up olduğuyla ilgili toplumumuzda yanlış bir algı bulunmaktadır. Oysa Check-Up, bir doktor muayenesiyle başlamalı ve bitmelidir.
 
Doktorunuzla yapacağınız ön görüşmede sizden alacağı bilgiler ve yapacağı fiziksel muayeneyle elde edeceği bulgular da en az laboratuvar ve radyolojik incelemeler kadar önem taşımaktadır.
 
Bu bilgiler doktorunuza Check-Up programınızda kişisel gereksinmelerinize göre değişiklikler yapma olanağı sağlar. Hiçbir hazır Check-Up programı, ne kadar profesyonelce hazırlanmış olursa olsun, toplumdaki tüm bireylerin ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Toplumdaki her bireyin tıbbi özgeçmişi, genetik yapısı ve çevresindeki etkenlere bağlı risk faktörleri farklıdır. Seçilecek Check-Up programınızın muayeneniz sırasında doktorunuzla birlikte belirlenmesi önem taşımaktadır.
 
Tetkik ve testler sonuçlandıktan sonra yapılacak olan doktor görüşmesinde tüm sonuçlar değerlendirilir, elde edilen verilere göre gerekebilecek ileri tetkikler planlanır veya tedaviniz düzenlenir. Gerekli durumlarda farklı uzmanlardan da görüş istenebilir.
 

ic_gorseller_4.jpg
 

>> Her bireyin tıbbi özgeçmişi, genetik yapısı ve çevresindeki etkenlere bağlı risk faktörleri farklıdır.

Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları’nda Check-Up

Sabah saatlerindeki randevunuza aç olarak geldiğinizde, burada sekreterlerimiz tarafından dosyanız oluşturulduktan sonra kliniğin içerisindeki soyunma odalarından birine alınırsınız. Burada Check-Up süresi boyunca rahatça kullanabileceğiniz giysiler verilir ve özel eşyalarınızı koyabileceğiniz güvenli bir dolap sağlanır.
 
Bundan sonra, hasta temsilcilerimizin sizleri en az bekletmeye yönelik organizasyonuyla aşağıdaki adımlar takip edilir:
  • Hemşirelerimiz tarafından boy, ağırlık, tansiyon, nabız ölçümleri, idrar-dışkı örnekleri ve kan alma işlemi yapılır.
  • Doktorunuz tarafından öngörüşme ve muayeneniz yapılır. Bu görüşme sonrasında gerekli görülürse Check-Up programınızda size özel değişiklikler planlanır.
  • Ultrasonografi incelemeniz de aynı klinik içerisinde yapılır.
Diğer tetkikleriniz için ilgili bölüme yönlendirilirsiniz. Kliniğimizin hasta temsilcileri bu sürecin her aşamasında sizlere yardımcı olacak, randevularınızı planlayıp gerektiğinde size eşlik edeceklerdir. Aç karnına yapılması gereken tetkikler bittikten sonra kliniğimizin bekleme salonunda kahvaltı ikram edilir. Sabah başlayacak olan tetkik süreçleriniz öğle saatlerine doğru tamamlanır.  
Size uygun bir gün ve saatte doktorunuzla randevunuz ayarlanır ve bu randevuda doktorunuz tarafından tüm tetkikleriniz değerlendirilerek size bilgi verilir.
 
Bu aşamada gerekli görülürse doktorunuz tarafından ileri tetkikler istenir ve sonuçlar alınınca bunların değerlendirmesi yine aynı doktor tarafından yapılır.
 
Amerikan Hastanesi Check-Up kliniğindeki yaklaşımımız, kliniğe geldiğinizdeki ilk görüşmenizden başlayarak devamlı temas halinde olmanız ve düzenli Check-Up kontrollerinizin dışında, her türlü sağlık sorununuz için başvurabileceğiniz ya da danışabileceğiniz bir birim olmaktır.

Check-Up programımızı oluştururken yaş ve cinsiyete uygun olarak değişen “Temel Check-Up” hizmetimizi merkeze yerleştirdik. Etrafında ise kişisel risk faktörlerinize, bireysel tercihlerinize ve doktor değerlendirmenize göre eklenebilecek paneller bulunmaktadır.

yas-ve-cinsiyete-gore-farklar.jpg
 

>> Hiçbir şikayetiniz olmasa bile bazı hastalıklara ailesel yatkınlığınız ya da alışkanlıklarınızdan ve yaşam tarzınızdan kaynaklanan artmış risk faktörleriniz bulunabilir. Bunları belirlemek ve sağlığınızın bozulmasını önlemek için düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinizin yapılması gereklidir. Düzenli Check-Up bu amaca hizmet etmektedir.

Yaş ve Cinsiyete Göre Farklar


yas_ve_cinsiyete_gore_farklar_2-(1).jpg

Temel Check-Up İçeriği


temel_checkup_icerigi.jpg

Ek Paneller


ek_bilgiler.jpg
Koroner hastalıklar günümüzde en önemli ölüm nedenlerindendir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol değerlerine sahip olmak, sigara kullanımı, ailesinde erken yaşta kalp krizi geçirilmiş olması, şişmanlık ve cinsiyetinizin erkek olması bu riski artıran faktörlerdendir. Bu risk faktörlerine sahipseniz, bu paneli yaptırmanız önerilir.

kemik_erimesi_paneli.jpg
Özellikle menopoz ve sonrası kadınlarda sık görülmekle birlikte, yaşın ilerlemesiyle beraber erkeklerde de kemik erimesi riski artar. Ayrıca, ailesinde kemik erimesi öyküsü bulunan kişiler ve 65 yaş sonrası kişilere bu paneli yaptırmaları önerilir.
 
Daha önceden bilinen bir tiroid rahatsızlığı olan, ailesinde tiroid hastalığı öyküsü bulunan ve muayene sırasında tiroid hastalığından şüphelenilen kişilerin yaptırması önerilir.
 

kadin_hastaliklari_paneli.jpg
alerji_hastaliklari_paneli.jpg
 

Bu panel alerjik yakınmaları olan kişilere önerilir.

Kan yolu ve cinsel temasla bulaşan başlıca önemli hastalıklara yönelik tanı konulması amacıyla hazırlanmış bir paneldir.
 

kadin_hastaliklari_paneli2.jpg
 

>> Kliniğinimiz, düzenli Check-Up kontrollerinizin dışında her türlü sağlık sorununuz için başvurabileceğiniz ya da danışabileceğiniz bir birimdir.

 

uyku_paneli.jpg
Horlama, yorgun uyanma ve benzer uyku bozuklukları olan kişilere önerilmektedir.
 

Genişletilmiş Check-Up İçeriği


check-new-1.png

Bu özel Check-Up programı ayrıntılı bir kontrolden geçmek isteyen 45 yaş üstü kişiler için düzenlenmiştir. 45 yaş altı kişilerde Genişletilmiş Check-Up uygun olmayıp, Temel Check-Up’ın ek paneller ile ihtiyaçları doğrultusunda genişletilmesi önerilir.

Doktorunuzu Seçebilirsiniz

Hastanemizin internet sitesinden Check-Up bölümünde çalışan doktorlarımızın özgeçmişlerine ulaşarak seçiminizi yapabilirsiniz.
 
Dikkat!
Hamileyseniz veya böyle bir olasılık varsa, işlem öncesinde bunu bildirin!
 

Randevuya gelirken:

  • Sabah aç gelin. Önceki geceden başlayarak 10-12 saatlik açlık idealdir.
  • Bu sürede sadece su içebilirsiniz.
  • EFOR testi için spor giyim ve spor ayakkabıyla gelmeniz veya yanınızda bulundurmanız önerilir.

cift_gorseli.jpg