Vajinal mantar, bakteriyel Vajinozis’ten sonra en sık karşılaşılan ikinci vajinit etkenidir. Kadınlarda görülme oranı %70- 75 arasında değişiklik gösterebilir. Özellikle üreme çağındaki kadınların %50 ila %75’i hayatlarının bir döneminde en az bir kere vajinal mantar ile karşılaşabilir. Türkiye genelinde yapılan çalışmalarda ise vajinal mantar görülme sıklığı %11 ila %28,9 oranlarındadır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden doktorumuz
Dr. Ebru Alper
tarafından incelenip onaylanan bilgilendirici yazımızda, vajinal mantar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Vajinal Mantar Nedir?
“Vajinal Kandidiyaz” olarak da bilinen vajinal mantar, bakteri ya da mantar kaynaklı ortaya çıkan ve her kadının yaşamı boyunca bir kez karşı karşıya kaldığı jinekolojik rahatsızlıklardandır. Her yaş aralığında görülebilmesinin yanı sıra üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla gözlenen bu enfeksiyon, bazı durumlarda tekrarlanabilir.
Enfeksiyonun ilerleyen safhalarında vajinal mantar tedavi edilmezse bir süre sonra ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?
Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri hafif ya da orta dereceli olarak değişiklik gösterebilir. Vajinal mantar belirtileri genellikle şu şekilde sıralanabilir;
- Vajina ve vulvada yanma, tahriş ve şişme
- Vajinal ağrı ve döküntü
- Vulvada kızarıklık ve döküntü
- Sulu vajinal ağrı
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
- İdrar yaparken yanma hissi
- Kötü kokulu olmayan, beyaz bir vajinal akıntı
Tüm bunların yanında vajinal mantar enfeksiyonunun en yaygın belirtisi, vajina içerisinde ve çevresindeki aşırı kaşıntıdır.
Vajinal Mantar Neden Olur?
Vajinal mantar enfeksiyonuna genellikle “Candida albicans”, “Candida” ya da “maya” adı verilen mantarlar neden olur. Vajinada az miktarda bulunan Candida normal görülebilir ve birçok kişinin alt bağırsak yolunda ya da ağzında Candida bulunabilir. Bu mantar, genellikle ciddi semptomlara sebep olmaz.
Sağlıklı bir vajinada sağlıklı bakteriler ve sağlıksız organizmalar arasında bir denge vardır. Ancak bu denge bazı durumlarda bozulabilir. Candida’nın aşırı artması ya da mantarın vajinal hücre katmanlarına nüfuz etmesi durumunda vajinal mantar enfeksiyonu belirti ve semptomları görülebilir.
Vajinanın sağlıklı dengesinin bozulmasına etki eden diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Antibiyotikler
- Doğum kontrol hapları
- HIV enfeksiyonu
- Diyabet
- Hamilelik
- Parfüm içeren tamponlar
- Naylon ve dar giysiler giymek (Bu kumaşlar terlemeden dolayı sıcaklık ve neme sebep olabilir. Maya ise en çok ılık ve nemli alanlarda oluşur. Bunun yerine bol pamuklu giysiler tercih edilebilir.)
Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır?
Vajinal mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girmez. Bunun sebebi de cinsel anlamda aktif olmayan kadınlarda da hastalığın görülebilmesidir. Ancak cinsel birliktelik de vajinal mantarın bulaşma yolları arasında sayılabilir.
Vajinal Mantar Erkeğe Bulaşır mı?
Vajinal mantar, nadiren erkeklere de bulaşabilir. Bu nedenle cinsel birliktelik yaşayan kadınlar, vajinal mantar tedavisi olurken partnerlerine de tedavi uygulanması mutlak gerekli değildir.
Vajinal Mantar Kanama Yapar mı?
Vajinal mantar semptomları arasında genel olarak kanama görülmez. Ancak vajina duvarında mantarların sebep olduğu plaklara rastlanabilir. Bu plaklar kaşınmaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalara ve küçük çaplı kanamalara sebep olabilir.
Sürekli Tekrarlayan Vajinal Mantar İçin Ne Yapılmalıdır?
Sürekli tekrarlayan vajinal mantar, “kronik vajinal mantar” olarak adlandırılır. Bu durum, bir kadının 1 yıl içerisinde 4 ya da daha fazla kez vajinal mantar geçirmesi şeklinde tanımlanabilir. Kronik vajinal mantar, yalnızca bir enfeksiyon olarak değerlendirilmemelidir. Hastaların psikolojik ve de fiziksel durumlarında ciddi problemlere sebep olabilen bu hastalığın tedavisi için daha geniş bir pencereden bakmak gereklidir. Bu nedenle sürekli tekrarlayan vajinal mantar şikâyeti olan kişiler, en yakın zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Vajinal Mantar Cinsel İlişkiyi Etkiler mi?
Mantar cinsel ilişkide rahatsızlık duyulmasına neden olur. Vajinal mantar enfeksiyonu yaşayan kişiler, tedavi süresi boyunca tüm semptomlar kaybolana dek cinsel ilişkiyi tercih etmemelidirler.
Vajinal Mantar Adet Gecikmesi Yapar mı?
Adet gecikmesi ya da düzensizliği, doğrudan vajinal mantarla ilişkili değildir. Fakat adet düzensizliğine sebep olan bir jinekolojik bozukluk, vajinal mantara yatkınlık oluşturabilir. Daha doğru bir teşhis ve tanı için mutlaka bir hekime danışmak gereklidir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi uzman bir hekim takibinde gerçekleştirilmelidir. Tedavi süresince hastaların yaşı, hastalık öyküleri ve mantarla ilişkili şikayetlerin şiddetine göre ayrıcalıklı planlama gerekebilir. Mantar enfeksiyonunun antibiyotik kullanımıyla ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, mantar tedavisi öncesinde antibiyotik tedavisinin bitmesi beklenebilir.
Hastalığın tedavisinde vajinal mantar ilaçlarıyla oral ya da intravajinal yollar tercih edilebilir. Hastalığın etkin bir biçimde tedavi edilebilmesi ve tekrarlayarak kronik vajinal mantara yol açmaması için tüm tedavi planlarının bir hekim gözetiminde gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Vajinal Mantar İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Vajinal mantar semptomları gösteren kişiler hastanemizin Jinekoloji bölümüne başvurabilirler.
Randevu talepleriniz için çağrı merkezimize 444 3 777 numaralı telefondan 7/24 ulaşabilir ya da web sitemizden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Amerikan Hastanesi’nin sunmuş olduğu e-Sağlık hizmetleri kapsamında hekimlerimizle hastaneye gelmenize gerek kalmadan online görüşmeler de sağlayabilirsiniz.