Korunmasız cinsel ilişki esnasında kişiler, öngörülemeyecek  hastalıkların vücut sıvılarıyla birbirlerine taşınmasına sebep olabilirler. “Klamidya” enfeksiyonu da cinsel yolla bulaşan bu hastalıklardan biridir.
Klamidya, bakteriyel bir enfeksiyondur ve kalıtsal değildir. Özellikle cinsel açıdan aktif olan genç yetişkinler arasında yaygındır ve kişiler arasında taşınmasındaki en büyük etken korunmasız cinsel ilişkidir. Hangi cinsiyette olursa olsun, cinsel olarak aktif, genç yetişkin her bireyin yılda bir kez Klamidya testi yaptırması hastalığın önüne geçilebilmesi adına kritik önem taşır.

Klamidya Nedir?

Klamidya enfeksiyonuna “chlamydia trachomatis” adı verilen bir bakteri sebep olur ve Klamidya, gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülenidir. Klamidya’ya sebep olan bakteriye, genel olarak üretra, serviks ve rektumda rastlansa da nadiren vücudun diğer bölümlerinde de rastlanabilir. Bu hastalık bir kadının üreme sisteminde kalıcı hasara neden olarak ektopik gebelik (dış gebelik), infertilite (kısırlık) gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Hastalığın erken teşhis edilmesi enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaşmasının önüne geçerek tedavi süresini kısaltabilir.

Klamidya Belirtileri Nelerdir?

Klamidya enfeksiyonunda kadınların ve erkeklerin büyük çoğunluğu asemptomatiktir yani hastalıkla ilgili belirti göstermeyebilirler. Bu oran, kadınlarda %70-75 iken erkeklerin daha büyük çoğunluğunun asemptomatik olduğu tahmin edilir. Bu durum da hastalığın daha geç fark edilmesine sebebiyet vererek hastalığın neden olabileceği olumsuzlukların yaşanma riskini artırabilir. Tüm bunların yanı sıra bazı kişiler, yaygın olmasa da enfeksiyona bağlı belirtiler gösterebilir. Klamidya enfeksiyonuna sahip kişilerde rastlanan bazı belirtiler şöyledir:
  • İdrar yaparken ağrı
  • Vajina veya penisten gelen olağandışı ve kötü kokulu akıntı
  • Kadınlarda karın ağrısı ve cinsel ilişki sırasında vajinal ağrı
  • Regl dönemi dışında kanama
  • Erkeklerde testislerin birinde veya ikisinde ağrı ve şişlik
  • Kadınlarda dış genital bölgede yara oluşumu
Hastalığın belirtileri, genel olarak bakteri vücuda taşındıktan 1-3 hafta sonra görülse de ileri dönemlerde de ortaya çıkabilir ve komplikasyonlar, kadınlarda erkeklere oranla daha az görülür.
Klamidya enfeksiyonuna sahip hamile bir kadın, enfeksiyonu doğum sırasında bebeğe bulaştırabilir. Hastalık kendisini, bebekte göz veya akciğer enfeksiyonu olarak gösterebilir. Hamile bir kadında enfeksiyon doğumdan önce tespit edilirse, güvenli bir tedavi mümkündür.

Klamidya Kimlerde Görülür?

Klamidya, kadın veya erkek, cinsel olarak aktif ve korunmasız ilişki yaşayan kişilerde görülür. Klamidya taşıyıcısı olan kişiler korunmasız olarak anal, oral veya vajinal cinsel birliktelik yaşarlarsa enfeksiyonu bulaştırabilirler.

Klamidya Tanı Kriterleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Kişilerin Klamidya ile enfekte olup olmadıkları sadece “Klamidya Testi” ile anlaşılabilir. Bu test için doktor veya hemşirelerin fiziksel muayene yapmasına gerek yoktur. Test, kadınlarda vajina muayenesi, vajinal akıntı incelemesi veya idrar örneği; erkeklerde ise penis, üretra ucu sürüntüsü ve idrar örneği ile yapılır. Günümüzde gelişen imkanlar sayesinde artık sadece sağlık merkezlerine verilen idrar örneği ile hızlı ve kesin sonuçlara kolayca ulaşılabilir.

Klamidya Nasıl Bulaşır?

Klamidya, korunmasız anal, oral ve vajinal cinsel ilişki esnasında bulaşır. Chlamydia trachomatis bakterisini taşıyan kişiler, korunmasız şekilde cinsel birliktelik yaşadıklarında enfeksiyonu partnerlerine bulaştırabilirler. Enfekte kişinin bakteriyi partnerine bulaştırması için boşalmasına gerek yoktur, temas ve meni akıntısı da enfeksiyonun taşınmasına neden olabilir. Tüm bunların dışında enfekte hamileler de doğum yaparken enfeksiyonu bebeklerine bulaştırabilirler.
 

Klamidya Riski Nasıl Azaltılır?

Oral, anal, vajinal ilişki içerisinde ve cinsel olarak aktif bireylerde cinsel yolla bulaşan hastalıkları tamamıyla önlemenin bir yolu yoktur. Ancak gerekli tedbirler alınarak Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yaşanmasının önüne büyük oranda geçilebilir. Bunun için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:
  • Klamidya enfeksiyonu olmadığı doktor gözetiminde kanıtlanmış bireylerle ilişki içerisinde olmak,
  • Cinsel birlikteliklerde her zaman prezervatif kullanmak

Klamidya Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Klamidya, ilaç tedavisiyle iyileşebilecek bir enfeksiyon çeşididir. Hekimler tarafından uygun görülen antibiyotiklerle hastalık tedavi edilebilir. Burada hızlı ve etkili tedavi adına dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, antibiyotiklerin enfekte kişiler tarafından düzenli kullanılması, bu sayede hastalığın etkili bir biçimde tedavi edilebilmesidir.

Kullanılacak etkili ilaçlar Klamidya enfeksiyonunu tamamıyla iyileştirse de enfeksiyonun yol açtığı kalıcı hasarları düzeltemez. Bu nedenle hastalığın sebep olabileceği kalıcı hasarları engellemek ve erken teşhis için düzenli olarak Klamidya testi yaptırmak gerekebilir.

Klamidya Tekrarlar mı?

Hekimlerce uygulanan ilaç tedavisinden sonra enfeksiyon tamamıyla iyileşse de devam eden süreçte cinsel birlikteliklerdeki önlemler alınmazsa hastalık tekrar edebilir. Klamidya, tekrarlayabilen bir enfeksiyon çeşidi olduğundan alınacak önlemler bir defalık değil, ömür boyudur.

Klamidya Rahatsızlığına Hangi Bölüm Bakar?

Klamidya rahatsızlığının hekimlerce teşhisi için hastanelerin “Üroloji” veya “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümlerine muayene olunabilir.

Erkeklerde Klamidya Görülür mü?

Klamidya rahatsızlığı cinsel yolla bulaştığından enfeksiyon, sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülür. Partnerleri, bahsi geçen bakteriyi taşıyorsa cinsel ilişki esnasında erkeklere de enfeksiyon rahatlıkla geçebilir. Enfeksiyon erkeklere de anal, oral veya vajinal yolla bulaşabilir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında özellikle erkeklerin her zaman prezervatif kullanması önerilir.
 

Tedavi Olunmazsa Ne Olur?

Klamidya enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde özellikle pelvik inflamatuar hastalığa (PID) sebep olabilir. PID nedeniyle oluşabilecek bazı komplikasyonlar şu şekildedir:
  • Uzun süreli karın ağrısı,
  • Rahim dışı yani ektopik gebelik,
  • Kısırlık,
  • Skar dokusu oluşumu (Bu rahatsızlık, yumurta kanalı olarak bilinen fallop tüplerinin bir yara dokusuyla tıkanmasına sebep olur.)