Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümümüz’de uzmanlık alanımızda yer alan konuları tanıdan tedaviye tüm aşamalarında değerlendirerek, hastalarımıza en akılcı güncel ve bilimsel çözümler sunuyoruz.  

Endokrin sistem; vücudumuzda hormon adı verilen kimyasal aracıları salgılıyor. Vücudumuzun çevresel uyaranlara karşı oluşturacağı cevabı bu kimyasal aracılar vasıtasıyla sağlıyoruz. Su içmekten uyumaya, yemekten kalp atış hızımıza kadar neredeyse tüm işlevlerimizde bu kimyasalların rolü çok önemli. Çünkü bedenimizin dengeli ve sağlıklı olabilmesi için tüm kısımlarının işbirliği içinde çalışması gerekiyor.

İşte endokrin sistem başta beyin, hipofiz, tiroit ve böbrek üstü bezleri, pankreas ve üreme organları olmak üzere bu işlevleri kontrol eden tüm organları kapsıyor ve metabolizmayı kontrol ediyor. 

Vücuda alınan besin maddelerinin bir dizi reaksiyondan geçerek gerekli enerjiye dönüştürülmesini ya da vücut için gereken maddelerin yapılmasını sağlayan dönüşüm süreci ise “metabolizma” olarak tanımlanıyor.

Vücudumuzdaki şeker, protein, yağlar ve vitaminler bu kapsamda inceleniyor. Hormonlar ve hormon benzeri maddeler, ilgili süreçlerde rol alan en önemli düzenleyicileri oluşturuyor. Kısacası endokrin sistem ve metabolizma, birbiriyle iç içe geçmiş şekilde karmaşık bir düzen içinde çalışıyor.

Sözü edilen süreçler, hormonlar ve bunların birbiriyle ilişkisi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı altında inceleniyor.  

Amerikan Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ekibimiz; bu karmaşık süreçlerin tüm detaylarına hakim, konusunda deneyimli uzmanlarıyla, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, hastalarımıza kanıta dayalı uygulamaları çağdaş bilimin ışığında sunuyor.

Her biri alanında söz sahibi olan hekimlerimiz, gerektiğinde multidisipliner yaklaşım sergileyerek birbirleriyle fikir alışverişinde bulunuyor. Farklı bilim dallarının katılımıyla düzenlenen toplantılarla, hastalarımızın daha kapsamlı ve çözüm odaklı değerlendirilmesini sağlıyoruz. Haftalık düzenli toplantılarımızda, hastalarımızı ayrıca Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarının da katılımıyla değerlendiriyoruz. Disiplinler arası uzmanları bir araya getiren toplantılarımız şöyle sıralanıyor:
  • Tiroit konseyi
  • Hipofiz konseyi
  • Obezite konseyi
C BLOK C BLOK
-1..Kat -1.Kat
08:00 - 17:00 08:00 - 17:00
Pazartesi - Cuma Pazartesi - Cuma

SIK SORULAN SORULAR

Endokrin hastalıklarında  vücudun tüm sistemleri etkilenebilir. Hastalar kalp, sindirim sistemi, göz ya da sinir sistemine ait farklı şikayetlerle başvurabilir. Bu nedenle hastaların geniş kapsamlı ve detaylı değerlendirilmesi gerekir.

Halsizlik ve yorgunluk hissi, beden ağırlığında istenmeyen artış ya da azalış, kadınlarda adet bozuklukları, kıllanma, kısırlık, erkeklerde cinsel yakınmalar, kalp ritm bozuklukları, fiziksel özelliklerde değişimler gibi pek çok farklı şikayet tiroit, böbreküstü bezi, hipofiz ve gonad hastalıklarından kaynaklanabilir. 

Yüksek tansiyon, endokrin sistemle ilgili bir hastalığa bağlı oluşabilir.

Diyabet ve diyabetin neden olduğu organ bozuklukları, kilo değişimleri, çok su içme, çok idrara çıkma ya da el ve ayaklarda yanma, uyuşma, kalp ve beyin damar hastalıklarına yol açabilir. 

Ayrıca osteoporoz ve diğer metabolik kemik hastalıkları da mutlaka endokrinolojik açıdan araştırılmalıdır.

Cinsel gelişim kusurları, cinsel kimlik bozukluklarının takip ve tedavileri de diğer branşlarla işbirliği içinde yapılır.
Endokrin sistem farklı hormonları salgılayan birçok organdan oluşuyor. Bu hormonlar, farklı hedef organları da çeşitli şekillerde etkileyebiliyor. Endokrin sistemini oluşturan organlar şöyle sıralanıyor; hipofiz, tiroit, paratiroit, pankreas, böbrek üstü bezi, testis ve overler. Sistemde sıralananlar dışında kalp, böbrekler, bağırsak ve beyin gibi farklı fonksiyonları olan organlar da bazı hormonları salgılayarak bir “endokrin organ” gibi davranabiliyor.

Dolayısıyla endokrinoloji aslında vücudu bütün olarak değerlendiren, her sistem üzerindeki etkileri dikkate alan bir disiplindir. Bu kapsamda endokrin cerrahisi, nükleer tıp, radyoloji ve patoloji gibi diğer bölümlerle sürekli ve düzenli olarak işbirliği içinde çalışıyoruz.
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Tiroit bezi ve hastalıkları, tiroit kanserleri
  • Hipotalamus; hipofiz bezi hastalıkları
  • Paratiroit bezi ve hastalıkları
  • Osteoporoz ve kemik kalsiyum metabolizması hastalıkları
  • Lipid (kan yağları) metabolizması hastalıkları
  • Böbrek üstü bezleri (adrenal bez) hastalıkları
  • Gonad (over ve testis) hastalıkları