Mindfulness (bilinçli farkındalık)
pratiği; dikkati şimdiki zamana odaklayarak önyargısız, arkadaşça ve olduğu gibi yaşamayı hedefler. Düşüncelere, duygulara ve fiziksel duyumlara farkındalığın artmasıyla, endometriozisle ilişkili yakınmaları yönetebilme becerisi gelişir ve bütünsel iyilik hali kazanılır.
Mindfulness, endometriozis için tedavi edici bir yöntem değildir, ama yakınmaları yönetmek ve yaşam kalitesini geliştirmek için değerli bir destekleyicidir.
Mindfulness Endometriozis Hastalığında Nasıl Yardımcı Olur?
-
Ağrı Yönetimi:
Endometriozise bağlı ağrı yoğun ve zorlayıcı olabilir. Mindfulness pratiği ile dikkati şimdiki zamana odaklamayı öğrenerek, ağrının hayat kalitesini düşürmesi önlenir. O anda hissedilen beden duyumlarına odaklanıldığında, ağrıyı tetikleyen durumlar fark edilip, ağrı yönetimi için stratejiler geliştirilebilir.
-
Stres Yönetimi:
Endometriozis ile yaşam stres ve endişeye sebep olabilir. Mindfulness, zihin ve beden bütünlüğü sağlayarak stresle sağlıklı bir ilişki kurmaya ve endişeyi hafifletmeye yardımcı olur. Dikkati şimdiki zamana taşımak, gelecekle ilişkili endişeleri ve geçmişle ilgili pişmanlıkları azaltır, böylece stres düzeyi de geriler.
-
Uyku Yönetimi:
Endometriozisin sebep olduğu belirtiler nedeniyle uyku düzeni ve kalitesi bozulabilir. Mindfulness, stres kontrolü sağlayıp rahatlama hali oluşturarak daha iyi bir uyku sağlar. Uyku öncesi uygulanabilecek mindfulness meditasyonuyla hastalıkla ilgili düşünceler sakinleşir, kolaylıkla uykuya geçilip, daha uzun süre uykuda kalınabilir.
-
Duygudurum Yönetimi:
Endometriozis ile yaşam akıl ve zihin sağlığı için zorlayıcı olabilmektedir. Mindfulness, duygudurumunu olumlu yönde besler. Bireysel farkındalık ve şimdiki zamana odaklanmayı geliştirerek, biriken olumsuz düşünce ve duyguları azaltıp, yaşam için daha gerçek ve olumlu bir bakış geliştirmeye yardımcı olur.
Endometrioziste Hangi Mindfulness Teknikleri Kullanılabilir?
-
Mindfulness Meditasyonu: Tüm bedene farkındalıkla bakabilme, bedenden gelen duyum ve duygulara, eşlik eden düşüncelere önyargısız kalabilme pratiğidir. Meditasyonla yakınmalar sakin ve akılcı şekilde yönetilebilir. Aşırı tepki vermek yerine, seçimler yapmaya başlanabilir.
-
Nefes Çalışması: Nefes çalışmaları zihin-beden bütünlüğü sağlamak için yapılan güçlü ve etkisini kısa sürede gösteren çalışmalardır. Stres kontrolünün başarıyla sağlanmasına yardımcı olur. Bu çalışmalar sırasında dikkati nefesin beden içindeki hareketine odaklamak ve izlemek son derece önemlidir.
-
Mindful Hareket: Endometriozis ile ilişkili ağrının yönetiminde nazik, farkındalıklı ve sakin hareketler önerilir. Yoga pratikleri beden ve nefes ilişkisini geliştirirken, güç ve esneklik de kazandırır. Bu hareketlerle dolaşım sistemi desteklenir, stres azalır ve böylece hastalığa bağlı yakınmalar olumlu etkilenir. Bedenle hareket ederken, dikkatin nasıl hissedildiğine odaklanarak, kişinin kendisine en iyi gelen seçimleri yapmayı öğrenmesi sağlanır.
Kişinin mindfulness çalışmalarının etkisini kendi kendine değerlendirmesi için 4 hafta süreyle ve her gün toplam 15 dakikalık seçilen pratiklerden yapması önerilmektedir.
Mindfulness merkezimizde Endometriozis Merkezi olarak hastalığın farkındalığını artırmak amacıyla düzenli pratikler yapılması, ayrıca kişiye özel, yüz yüze ve online pratiklerle hastalara destek verilmesi planlanmaktadır.