Türkiye’nin ilk ”özel hastane ağrı kliniği” olan VKV Amerikan Hastanesi Ağrı Ünitesi, 1999 yılından bu yana hizmet veriyor. Henüz yeni bir tıp disiplini olmasına rağmen, Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’ne bağlı olarak kurulan ve tam gün hizmet veren Ağrı Ünitesi’nde, konusunda uzman üç doktor çalışıyor. Hemşire kadromuz ise alana özel eğitim almış deneyimli hemşirelerimizden oluşuyor. Hastalara verilen hizmet akut ve kronik ağrı sendromlarına göre ayrılıyor. Güncel teknolojiler kullanılarak tedaviler yapılıyor ve yeni teknolojilerle destekleniyor.
 
Çoğu zaman ihmal edilen, ama ciddiye alınması gereken ağrılarımız, çok başarılı güncel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Uzmanlarımız “ağrılarınızla yaşamayın” çağrısında bulunuyor.
 
Baş ağrıları, bel ve boyun ağrıları, kanser ağrıları, kompleks bölgesel ağrı sendromları, vasküler ağrılar (damarsal yapıların ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle oluşan ağrılar) ve nöropatik ağrı sendromları, girişimsel ağrı tedavisine cevap veren başlıca kronik ağrı sendromları olarak sıralanıyor.
 
VKV Amerikan Hastanesi Ağrı Ünitesi’nde, ağrı çeken hastalar “Akut Ağrı” ve “Kronik Ağrı” olarak iki başlık altında güncel teknolojiler kullanılarak tedavi ediliyor.
 
Akut Ağrı Servisi’nde akut ağrının büyük bölümünü oluşturan ameliyat sonrası ağrı ile mücadele, ilgili bölüm anestezisti, ağrı hemşiresi ve ağrı uzmanının işbirliğiyle yürütülüyor. Bölüm anestezi doktoru ameliyatın öncesinde, sırasında ve sonrasında hastanın diğer sorunlarıyla olduğu gibi ağrı sorunlarıyla da ilgileniyor. Ağrı hemşireleri her gün hastaları ziyaret ederek hasta kontrollü analjezi (PCA) cihazlarıyla takip ediyor, kayıtları tutuyor, ağrı uzmanıyla beraber hasta ziyaretlerine katılarak cerrah ve servis hemşiresiyle sorunların çözümünde iletişim sağlıyor. Ağrı uzmanı ise, hastane içinde akut ağrı tedavisi uygulamalarının koordinasyonundan ve bu alanda verilecek eğitimlerden sorumlu tutuluyor. Ayrıca uzmanlık isteyen girişimsel uygulamalarda bölüm anestezistine yardımcı oluyor.
 
Kronik Ağrı Servisi’nde ise, bilim ve teknolojideki ilerlemeler sayesinde girişimsel ağrı tedavisi başarıyla gerçekleştiriliyor. Çağdaş ağrı tedavisi yöntemleriyle, birçok ağrı sendromunda ağrı iletimini geçici veya kalıcı olarak engelleyerek, yaşam kalitesi yükseltilebiliyor. Girişimsel ağrı tedavisi, ağrıyı tedavi etmek ya da kontrol altına almak için ağrının üretilmesi veya iletilmesinin engellenmesi yoluyla uygulanan bir işlem. Ağrının merkezi sistemlere iletilmesi, ilaçların hedef noktalara uygulanması sonucunda ya da bazı özel aygıtların vücuda yerleştirilmesiyle (spinal kord stimulatörü, opioid port - pompa sistemleriyle) kesintiye uğratılıyor.
 
1999'dan bu yana hastalara uygulanan tedavi yöntemlerimiz ulusal ve uluslararası kongrelerde sunuluyor. Bunun sonucu olarak VKV Amerikan Hastanesi Ağrı Ünitesi'nin çalışmaları, Türkiye'deki çeşitli üniversitelere referans sağlıyor.
 
Amerikan Hastanesi Ağrı Ünitemiz, omurganın güçlendirilmesi (Vertebroplasti), disk içine ısı uygulanması (Intradiskal Radyofrekans Termokoagülasyonu), el ve ayaktaki terlemelerin önlenmesi gibi önemli pek çok tedavinin Türkiye'de ilk olarak uygulandığı bölüm olmanın gururunu taşıyor.
 
Girişimsel tedavi uygulanan hastalar, alanında deneyimli nöroşirürji, nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi ve travmatoloji, onkoloji ve genel cerrahi uzmanları tarafından Ağrı Ünitesi’ne yönlendiriliyor.