Sağlık birimlerinin tüm dallarında bilgi düzeyi gittikçe artmakta, sağlık ve bakım hizmetlerini sunma yöntemleri hızla değişmektedir. Hemşirelik hizmetlerinde dinamizmi yakalamak için hemşirelerin de kendilerini sürekli yenilemeleri zorunlu olmaktadır.
Tüm profesyonel mesleklerde olduğu gibi, hemşirelikte de eleştirel düşünme gücü hemşirelik uygulamalarının temel öğelerinden biridir. Hemşirelik bakımının içeriğine ve niteliğine dinamiklik kazandıran eleştirel düşünme becerisinin yeterliliği hizmette kaliteyi ve etkinliği yükseltir.
Hemşirelerimizin hasta odaklı ve performansa dayalı yönetim ve hizmet anlayışını oluşturabilmeleri, sağlık bakımını koordine edebilmeleri ve temel sağlık hizmetini yürütebilmeleri için gereksinim duyulan her türlü eğitim desteği, fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda hemşirelik hizmetleri yönetimi tarafından desteklenmektedir.
Hastanemizde eğitimlerin programlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi profesyonel eğitim ve gelişim hemşirelerimiz tarafından yapılmaktadır. Hemşirelik bölüm yöneticileriyle yapılan görüşmeler, anketler, yeni cihaz ve ekipman kullanımı, beklenmedik olay bildirimleri, araştırmalar ve eğitime katılacak hemşirelerin de fikir ve görüşleri alınarak eğitim hedefleri belirlenmekte, eğitim takvimi oluşturulmakta, bu takvime göre eğitimler organize edilip gerçekleştirilmekte ve kayıtları tutulup değerlendirmeleri yapılmaktadır.
- Oryantasyon ve Hizmet İçi Eğitimleri
- Temel Hemşire Oryantasyon Programı Sertifika Programları
- CPR (Temel Yaşam Desteği)
- CPR Yenileme
- ACLS (İleri Yaşam Desteği)
- ACLS yenileme
- Temel EKG
- Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifika Programı (SANERC)
- NRP (Neonatal resüsitasyon) Eğitimi (Sağlık Bakanlığı)
Temel Oryantasyon Programları
Teori ve uygulama bölümlerinden oluşan 2 haftalık bir programdır. İnsan Kaynakları Bölümü tarafından genel oryantasyon programına katılmış olan hemşireler, Temel Hemşire Oryantasyon Programı’na alınır. Program içeriğinde hemşirelik uygulamaları, CPR, enfeksiyon ve izolasyon yöntemleri, cihaz kullanımları, hasta güvenliği ve iletişim gibi konular yer almaktadır. Program başlamadan önce ve program bitiminde sınav uygulanır.
Program sonunda uygulanan sınavda başarılı olan hemşirelerimize “Temel Hemşire Oryantasyon Programı Katılım Belgesi” verilir. Temel Hemşire Oryantasyon Programı içerisinde bir günlük teori ve uygulama bölümünden oluşan Temel Yaşam Desteği (CPR) eğitimi verilir. Bilgiler güncellendiğinde ve yılda bir defa CPR resertifikasyon eğitimi verilir. Temel Hemşire Oryantasyon Programı’nı tamamlamış olan hemşireler çalıştıkları alanlar doğrultusunda zorunlu ve özel birim eğitimlerini tamamlarlar.
Bölüme Özgü Oryantasyon Programları
- Acil Hemşireliği Oryantasyon programı
- Yoğun Bakım Hemşireliği eğitim programı
- Gastro enteroloji Hemşireliği eğitim programı
- Merkezi Sterilizasyon Ünitesi eğitim programı
- NICU
- Pediatri Hemşireliği eğitim programı
- Ameliyathane Hemşireliği eğitim programı
CPR (Temel Yaşam Desteği)
Bir günlük teori ve uygulamalı bölümden oluşan bir eğitimdir. CPR bilgileri güncellendiğinde ve/veya yılda bir CPR resertifikasyonları tekrarlanır. Program başlamadan önce ve program bitiminde sınav yapılır. Sınavda başarılı katılımcılara CPR Eğitim Programı Katılım Belgesi verilir. Sadece hemşirelerimize değil hastanede hastayla beraber çalışan tüm sağlık personeline de bu eğitim verilir (laborant, fizyoterapist, solunum terapisti, radyoloji teknisyenleri vb.).
ACLS (İleri Yaşam Desteği) Eğitimi ise Yoğun Bakım, Acil Servis, Kateter Laboratuvarı gibi bölümlerde çalışan hemşirelerimize verdiğimiz 1 günlük teori ve 1 gün uygulama bölümünden oluşan bir eğitimdir.
TEKG (Temel Elektrokardiografi Eğitimi)
Monitör izlemi gerektiren bölümlerde çalışan hemşirelerimize ve monitör teknisyenlerimize verdiğimiz 5 günlük bir eğitimdir.
Eğitimin ana başlıkları şunlardır:
- Kalbin anatomisi ve fizyolojisi
- Derivasyon
- NSR ve sinüs kaynaklı aritmiler
- Atrial kaynaklı aritmiler
- AV kavşak kaynaklı aritmiler
- Ventriküler kaynaklı aritmiler
- AV bloklar
- Pace Maker uygulamaları