Yazan / Onaylayan : Dr. Hatice Çalışkan

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir?

Kemik erimesi, normal kemik yapının bozulup kemiğin daha kırılgan hale gelmesidir. Kemikte minerallerin azalmasıyla kemik süngerimsi hale gelir ve kırılganlaşır.

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesi, erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Yavaş ve sinsi başlangıçlı bir hastalıktır. Genellikle ileri seviyede kemik kırıkları oluşmasıyla belirti vermeye başlar. Hafif düşmelerle ortaya çıkan kırıklar, herhangi bir düşme olmadan omurga kemiklerinde kendiliğinden ortaya çıkan çökme kırıkları ile belirti verir. Omurga kemiklerindeki çökme kırıkları boyda kısalmaya, kamburlaşmaya veya bazen de sırt ağrısına sebep olur. 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Risk Faktörleri Nelerdir?

İleri yaş en sık ve engel olunamayan risk faktörüdür. Yaş ile beraber kemik yıkımında hızlanma görülmektedir. Kadınlarda menapoz bu süreci hızlandırmaktadır. Ayrıca uzun dönem veya yüksek dozda kortizon grubu ilaçların kullanılması, tiroid bezinin fazla çalışması, bazı kronik romatizmal hastalıklar, bazı hormonal hastalıklar, ailede osteoporoz öyküsü ve ince zayıf yapıda olmak kemik erimesi için risk faktörleridir. 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Neden Olur?

Kemiğin kendi içinde yapım ve yıkım dengesi vardır. Bu şekilde sağlamlığını devam ettirir. Bu dengenin yıkım yönünde bozulması ile kemik dokusunda kayıp görülmektedir. 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Tanısı Nasıl Koyulur?

Kemik erimesi erken dönemde bulgu vermediğinden özellikle risk faktörleri olanlarda tarama yapılmalıdır. Bunun için çeşitli görüntüleme yöntemleri vardır. En sık kullanılan ve radyasyon riski en düşük olan yöntem kemik dansitometredir. Hızlı ve basit bir uygulamadır. Sonuçlar normal gelse bile risk faktörleri devam ettiği sürece 1-2 yılda bir kemik ölçümü yapılmalıdır. Erkeklerde 70 yaşından itibaren kadınlarda menapoz sonrası ek risk faktörü olmasa dahi her yıl düzenli tarama yapılmalıdır.
 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavide çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Hastanın uygunluğuna göre ağızdan alınan tablet şeklinde, cilt altına iğne olarak veya damardan serum olarak verilen ilaçlardan biri başlanabilir. 

Kemik Erimesi Ağrı Yapar mı? Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağır derecede kemik erimesi olduğunda kemiklerde kendiliğinden oluşan kırıklar meydana gelmektedir. Bu kırıklar nedeniyle sırt ağrısı şeklinde ağrılar olabilir. Ağrı için kemik erimesine yönelik tedavinin yanında istirahat, ağrı kesici ilaçlar ve yeterli kalsiyum ve D vitamini takviyesi faydalı olacaktır. 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) için Hangi Bölüme Gidilir?

Kemik erimesi için Geriatri, Dahiliye, Endokrinoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvuru yapılabilir. 65 yaş ve üzeri kişilerin Geriatri bölümünde takip edilmesi daha bütüncül bir yaklaşım açısından faydalı olabilir.