Yazan / Onaylayan : Prof.Dr.

Nöroşirürji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) bölümü doktorumuz Prof. Dr. Tunç Öktenoğlu tarafından incelenip onaylanan bilgilendirici yazımızda, boyun fıtığı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İnsan omurgası 33 omurdan oluşan dinamik bir yapıya sahiptir. Omurga içerisinde boyun bölgesi ise sistemin en hareketli kısımlarından biridir.

Boyun ağrısı, duruş bozuklukları kaynaklı olabileceği gibi başka tıbbi rahatsızlıklar sebebiyle de kendini gösterebilir. En yaygın nedenlerinden biri olan kireçlenmenin yanı sıra çok daha ciddi bir rahatsızlık olan boyun fıtığı (Servikal Disk Hernisi) ağrıların esas sebebi olabilir.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun (servikal disk) fıtığı, boyun omurları arasında bulunan disk materyalinin yırtılması, parçalanması ve yaşlanma veya travma sonucu kanal içine yer değiştirmesi, omurilik ve sinir köklerine bası yapması durumudur.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı genellikle 30 yaş ve üzeri kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Servikal diskler boyun, omuz ve kollarda ağrıya neden olur ve buna radikülopati denir. Ağrı, sıkıştırılmış sinir kökünün dağılımında koldan aşağıya doğru yayılabilir. Servikal disk omuriliği sıkıştırırsa, yürüme, aşırı ağrı hissi ve bağırsak-mesane ile ilgili önemli rahatsızlıklara sebep olabilir. En sık görülen belirtileri şunlardır:  
  • Boyun veya omuz ağrısı.
  • Boynun arkasından başa doğru yayılan ağrı.
  • Bir veya iki kolda huzursuzluk.
  • Bir veya iki kolda şiddetli ağrı.
  • Bir veya iki kolda veya elde güçsüzlük.
  • Bir veya iki kolda uyuşma.
  • İdrar yapımında farklılık veya dışkılama problemi
  • Yürürken baş dönmesi, dengesizlik.
  • Boyun hareketlerinde kısıtlanma.
  • Enseye vuran ağrı.

Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yapar mı?

Boyun fıtığı çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine de yayılabilen baş ağrılarına sebep olabilir. Migren ya da gerilim tipi baş ağrıları ile sıklıkla karıştırılabilen bu ağrılar, sinirlerden yayılarak vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir.

Boyun Fıtığı Çene Ağrısı Yapar mı?

Boyun veya servikal omurgadaki fıtıklaşmış diskler, çene ve çevresindeki bölgelerde keskin ağrılara neden olabilir. Disklerden çıkan sıvı, açıkta kalan sinir köklerini etkileyebilir. Bu durumda kişi, vücudunda sinirin duyuyu taşıdığı çene kısmında keskin bir ağrı hissedebilir.

Boyun Fıtığı Mide Bulantısı Yapar Mı?

Boyun fıtığı yaşayan kişiler sadece boyun bölgelerinde değil, sinirlerin bu ağrıları taşımasıyla birlikte vücutlarının diğer bölgelerinde de ağrı hissederler. Şiddetli ağrılara, hareket kısıtlığına, denge kaybına, baş dönmesine, uykusuzluğa yol açan boyun fıtığı, bu nedenlerden dolayı kişinin mide bulantısı yaşamasına da sebep olmaktadır.

Boyun Fıtığı Kol Ağrısı Yapar Mı?

Boyun fıtığı vücutta ağır bir ağrı hissi yaratır. Bu ağrılar yaşam kalitesini oldukça düşürür. En sık görülen belirtilerinden biri de boyundan kollara doğru inen ağrı hissidir.

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun fıtığının tedavisi fıtığın derecesine, disk denen yapının kol ve omuriliğe giden sinirlere yaptığı basınç miktarına bağlıdır. Sadece makul derecede boyun veya kol ağrısı varsa ve uyuşukluk, güç kaybı ve hareket kısıtlılığı yoksa, bu boyun fıtığının başlangıç ​​aşamasında olduğu anlamına gelir. Bu durumda hasta kas gevşetici ilaçlar ile tedavi edilebilir. Yatak istirahati, duruş bozuklukları ve boynu zorlayacak hareketlerden kaçınılması önerilir. Daha ileri boyutlardaki teşhisler ameliyat ile tedavi altına alınabilir. Ameliyattan önce hastanın dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
 
  • Hasta iki ila üç kilogramı aşan ağırlıkları kaldırmamalıdır.
  • Kısa süreli boyunluk kullanmalıdır.
  • Alçak ve yumuşak bir yastık kullanılmalıdır.
  • Boyun kaslarını güçlendirmek için günlük egzersizler yapmalıdır.
  • Hasta boynunu daima sıcak tutmalı, açık pencerelerin önünde veya cereyan altında durmamalıdır.
  • Boyun ve kol ağrısı olan hastalar her zaman stresten kaçınmalıdır. Stres boyun fıtığının ilerlemesi kadar ağrıyı da artırabilir.
  • Uygun olmayan bir pozisyonda bilgisayar veya televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmemelidir.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi Mümkün müdür?

Boyun fıtığının seviyesine bağlı olarak ameliyatsız tedavi mümkündür. İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılır. En etkili yöntemlerden biri de, boyun omuru çevresindeki kasları güçlendirmek için önerilen boyun fıtığı egzersizleridir. Alanında deneyimli fizik tedavi uzmanları ile boyunda itme, çekme ve germe egzersizleri yapılmaktadır. Bu etkili yöntemlerin yanında kişilerin kilolarına ve duruşlarına oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir.

Boyun Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çoğu boyun fıtığı vakası, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, boynu güçlendirmek ve germek için fizik tedavi, buz veya ısı paketleri ve ağrı yapabilecek hareketlerden kaçınarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Boyun fıtığı ağrısına iyi gelebilecek bazı yöntemler şunlardır:
  • Kısa dinlenme süreleri: Birkaç gün boyunca ağrıyı kötüleştiren yorucu faaliyetlerden ve hareketlerden kaçınılması gerekirken, boynun zayıflamasını veya sertleşmesini önlemek için tipik olarak bazı hareketler önerilir.
  • Buz veya ısı uygulaması: Buz uygulamak şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Isı uygulamak, kasları gevşetmeye yardımcı olabilir ve bölgeye daha fazla kan akışı ve iyileştirici besinler getirebilir. Buz veya ısı tedavisi için, cildin iyileşmesi için zaman tanımak için uygulamalar en az 2 saat ara ile 15 veya 20 dakika ile sınırlı tutulmalıdır.
  • Basit Egzersizler: Boyun ağrısının veya kas gerginliğinin bazı biçimleri, basit hareketler uygulanarak ve esnetilerek hafifletilebilir.

Boyun Fıtığı İçin Hangi Bölüme Başvurulur?

Boyun fıtığı belirtileri gösteren kişiler hastanemizin Nöroşirürji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) bölümüne başvurabilirler.

Randevu talepleriniz için çağrı merkezimize 444 3 777 numaralı telefondan 7/24 ulaşabilir ya da web sitemizden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Amerikan Hastanesi’nin sunmuş olduğu e-Sağlık hizmetleri kapsamında hekimlerimizle hastaneye gelmenize gerek kalmadan online görüşmeler de sağlayabilirsiniz.