Hormon hastalıkları ve metabolizma bozuklukları ile ilgili hastalıklar bu dalın ilgi alanına girmektedir. En sık görülen hastalıklar arasında halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabet ve tiroid bezinin guatr da dahil pek çok hastalığı gelmektedir. Ayrıca hipertansiyona yol açan pek çok endokrin hastalık, kan yağlarının kontrolü, büyüme ve gelişme bozukluklarına sebep olan hormonal hastalıklar, osteoporoz (kemik erimesi ) da dahil kemiğin muhtelif metabolik hastalıkları, hipofiz bezinin ve böbrek üstü bezinin salgıladığı hormonların eksiklik veya fazlalığında ortaya çıkan sorunlar, yumurtalık ve testislerin hastalıkları kişilerin bir endokrinolog tarafından görülmesini gerektirir.

Kliniğimizde sorunları olan kişilere gerekli olan testler ayrıntılı bir şekilde yapılabilmekte, durumları ile ilgili bilgilendirme eksiksiz verilmektedir.

SIK SORULAN SORULAR

Endokrin hastalıklarında  vücudun tüm sistemleri etkilenebilir. Hastalar kalp, sindirim sistemi, göz ya da sinir sistemine ait farklı şikayetlerle başvurabilir. Bu nedenle hastaların geniş kapsamlı ve detaylı değerlendirilmesi gerekir.

Halsizlik ve yorgunluk hissi, beden ağırlığında istenmeyen artış ya da azalış, kadınlarda adet bozuklukları, kıllanma, kısırlık, erkeklerde cinsel yakınmalar, kalp ritm bozuklukları, fiziksel özelliklerde değişimler gibi pek çok farklı şikayet tiroit, böbreküstü bezi, hipofiz ve gonad hastalıklarından kaynaklanabilir. 

Yüksek tansiyon, endokrin sistemle ilgili bir hastalığa bağlı oluşabilir.

Diyabet ve diyabetin neden olduğu organ bozuklukları, kilo değişimleri, çok su içme, çok idrara çıkma ya da el ve ayaklarda yanma, uyuşma, kalp ve beyin damar hastalıklarına yol açabilir. 

Ayrıca osteoporoz ve diğer metabolik kemik hastalıkları da mutlaka endokrinolojik açıdan araştırılmalıdır.

Cinsel gelişim kusurları, cinsel kimlik bozukluklarının takip ve tedavileri de diğer branşlarla işbirliği içinde yapılır.
Endokrin sistem farklı hormonları salgılayan birçok organdan oluşuyor. Bu hormonlar, farklı hedef organları da çeşitli şekillerde etkileyebiliyor. Endokrin sistemini oluşturan organlar şöyle sıralanıyor; hipofiz, tiroit, paratiroit, pankreas, böbrek üstü bezi, testis ve overler. Sistemde sıralananlar dışında kalp, böbrekler, bağırsak ve beyin gibi farklı fonksiyonları olan organlar da bazı hormonları salgılayarak bir “endokrin organ” gibi davranabiliyor.

Dolayısıyla endokrinoloji aslında vücudu bütün olarak değerlendiren, her sistem üzerindeki etkileri dikkate alan bir disiplindir. Bu kapsamda endokrin cerrahisi, nükleer tıp, radyoloji ve patoloji gibi diğer bölümlerle sürekli ve düzenli olarak işbirliği içinde çalışıyoruz.
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Tiroit bezi ve hastalıkları, tiroit kanserleri
  • Hipotalamus; hipofiz bezi hastalıkları
  • Paratiroit bezi ve hastalıkları
  • Osteoporoz ve kemik kalsiyum metabolizması hastalıkları
  • Lipid (kan yağları) metabolizması hastalıkları
  • Böbrek üstü bezleri (adrenal bez) hastalıkları
  • Gonad (over ve testis) hastalıkları