Kadın hormonlarını ele alırken üretim, taşınma, duyarlılık ve hormonların detoksikasyonunu gözden geçirmek gerekiyor. Hormonların üretimi aşamasında beslenme, vücuttaki enflamasyon, aromatizasyon dediğimiz yapım süreci ve dışardan alınan estrojenler etkili oluyor. İnsülin direnci ve kronik inflamasyon hormon yapım süreçlerinde de olumsuz bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Beslenmede; hormon düzenleyicileri artırarak (salata ve sebzeler, yeşil çay, zeytinyağ, Hindistancevizi yağı, avokado, yağlı balık, yağlı tohumlar) ve hormon bozucuları azaltarak kontrol etmek faydalı olacaktır (şeker, işlenmiş et, kırmızı et, süt ürünleri, buğday ürünleri, kafein, alkol).
Transport (taşınma) sürecinde; tiroid hormon düzensizlikleri, kafein kullanımı, D vitamini eksikliği, bazı ilaçlar, kortizol düzeyleri, insülin düzeyi, prolaktin düzeyi, obezite ya da testosteron düzeyleri serum hormon bağlayan protein üzerinde değişikliklere sebep olup, dolayısıyla östrojen düzeylerini de etkiliyor. Orta yaş hormonal dengesizlikleri ile kilo fazlalığı, iç organ yağlanmasının artışı ve insülin direnci arasında önemli ilişkiler bulunmaktadır.
Hormon dengesinin geri kazanılmasında; obezitenin ve tiroid fonksiyon bozukluklarının mutlaka tedavi edilmesi, D vitamini başta olmak üzere, diğer vitamin ve mineral eksiklerinin giderilmesi, beslenmenin düzenlenmesi, optimal egzersizin eklenmesi ve gerektiğinde hormon tedavilerinin kontrollü olarak eklenmesi önemlidir. Hormon dengesizliklerinde diğer çevresel ve hazırlayıcı faktörler de rol oynar. Kronik stres, toksinler, zenohormonlar (başta plastikler) bağırsak sağlığı, genetik sinapslar, sentetik hormon kullanımı ve duygusal travmalar etkili olmaktadır.
Hormonların detoksfikasyon süreci de hormon düzeylerimizi etkiler. Epigenetik faktörler burada çok önemlidir. Faz I ve Faz II süreçlerinin desteklenmesi, lifli beslenme, polifenollerin tüketilmesi, enginar, yeşil çay, nar, üzüm çekirdeği, maca gibi besinlerin orantılı tüketimi faydalıdır.
Özet olarak; hormon düzeylerini dengede tutabilmek için iyi bir uyku, aşırı kilodan uzak durmak, sık kilo verip almalardan kaçınmak, sağlıklı yağlar tüketmek, kronik stresten uzak durmak, tiroid fonksiyonlarını düzenlemek ve kontrol etmek, D vitamini, C vitamini ve diğer mineral düzeylerini kontrol etmek, alkol ve kafein tüketiminde aşırıya kaçmamak ve bağırsak sağlığının burada da önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekir.
Dr. İrem Ergün - Fonksiyonel Tıp
Live to Bloom