Pemfigus Nedir?
Pemfigus, cildin üst tabakalarının ayrılmasına ve cilt üzerinde ağrılı yaraların oluşmasına neden olan, nadir görülen bir otoimmün hastalıktır. Pemfigus, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması ile meydana gelir. Bül adı verilen, içi berrak sıvı ile dolu kabarcıklar oluşturan bu hastalıkta, kabarcıklar çok ince olması nedeniyle kolaylıkla patlayıp açılabilirler. Ağrılı olan bu süreçte, ıslak et görünümünde yaralar oluşabilir.
Pemfigus, genellikle orta yaş ve sonrasında görülür ancak her yaşta ve cinsiyette ortaya çıkabilir. Pemfiguslu olgular arasında en sık gözlenen varyant Pemfigus Vulgaris’tir. Pemfigus Vulgaris varyantı, Pemfigusluların yaklaşık %80'ini kapsar. Ayrıca Pemfigus Foliaseus varyantından 10 kat daha fazla gözlemlenir. Pemfigus tedavisi tıp mucizelerinden birisi olarak kabul edilir.
Dermatoloji Bölüm Başkanı doktorumuz
Prof. Dr. Sibel Alper
tarafından incelenip onaylanan bilgilendirici yazımızda, Pemfigus hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Pemfigus Türleri Nelerdir?
Pemfigus, oluştuğu alanlara ve belirtilerine bağlı olarak birkaç farklı türde bulunabilir. Bu türlerden başlıcaları:
-
Pemfigus Vulgaris: En yaygın Pemfigus formudur ve genellikle ağız, cilt, burun, gözler ve genital bölge gibi mukozal bölgelerde yaralar oluşturur.
-
Pemfigus Foliaceus: Bu tip genellikle cildin yüzey tabakasında kabuklu döküntülere neden olur ancak ağız yaraları çok daha azdır.
-
Paraneoplastik Pemfigus: Bu, en nadir ve en ciddi Pemfigus türüdür ve genellikle kanser hastalarında görülür. Ağız, dudaklar ve yüz dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde yaralar oluşturabilir.
Pemfigus Neden Olur?
Pemfigus’ta vücut, kendi derisini yabancı olarak algılar ve bağışıklık sistemi, cilt hücrelerini birbirine bağlayan proteinlere saldırır. Bu, cildin üst tabakalarının ayrılmasına, bu boşluğa sıvı sızmasına ve kabarcıkların oluşmasına neden olur. Su dolu kabarcıklar gevşektir ve kolayca açılırlar, yerlerinde yaralar oluşur. Pemfigus’un nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak genetik faktörler ve çevresel tetikleyicilerin rol oynadığı düşünülmektedir.
Pemfigus Belirtileri Nelerdir?
Pemfigus belirtileri rahatsızlığın türüne bağlı olarak değişse de genellikle aşağıdaki özellikleri taşır:
- Ağız, burun, gözler ve genital bölgeler dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde içi su dolu gevşek kabakcıklar
- Ağrılı yaralar
- Ciltte kabuklu döküntüler
- Yüksek ateş ve genel halsizlik
Pemfigus Vücudun Hangi Bölümlerinde Görülür?
Pemfigus, vücudun herhangi bir bölümünde görülebilir ancak en sık ağız, cilt, burun, gözler ve genital bölgelerde karşılaşılır. İlk belirtiler genellikle ağız bölgesinde görülür.
Pemfigus Bulaşıcı Mıdır?
Hayır, Pemfigus bulaşıcı değildir. Pemfigus, bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve başka bir kişiye geçmez.
Pemfigus Hayatı Tehdit Eder mi?
Hastalık tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir. Ancak günümüzde çeşitli tedavi seçenekleriyle Pemfigus yönetilebilir bir hale gelmiştir.
Pemfigus Nasıl Teşhis Edilir?
Pemfigus teşhisi genellikle deri biyopsisi ve bazen kan testleri ile yapılır. Dermatologlar, hastalığın belirtilerine ve hastanın medikal öyküsüne de bakarlar.
Pemfigus Nasıl Tedavi Edilir?
Pemfigus tedavisinin amacı belirtileri kontrol altına almaktır. Bu tedavi genellikle kortikosteroidler ve diğer immunsupresif ilaçlarla gerçekleştirilir. Ciddi vakalarda, plazmaferez adı verilen bir işlem uygulanabilir. Bu işlemde, hastanın kanı bir makineye yönlendirilerek bağışıklık hücrelerinin ve antikorların kanın geri kalanından ayrılması sağlanır. Filtrelenen kan, hastaya geri verir.
Pemfigus için Hangi Bölüme Gidilir?
Pemfigus belirtileri gösteren kişiler hastanemizin
Dermatoloji
bölümüne başvurabilirler.
Pemfigus ile ilgili randevu talepleriniz için çağrı merkezimize 444 3 777 numaralı telefondan
7/24 ulaşabilir ya da web sitemizden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Amerikan Hastanesi’nin sunmuş olduğu e-Sağlık hizmetleri kapsamında hekimlerimizle hastaneye gelmenize gerek kalmadan online görüşmeler de sağlayabilirsiniz.