Ben Taraması Nedir?
Tüm bireylerin yılda bir kez dermoskopik ben taramasını yaptırması gerekir. Çünkü deri kanseri sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır ve deri kanserleri için erken tanı hayat kurtarıcıdır. En kötü seyirli deri kanseri olan melanom bile en erken dönemde tanı alır ve tedavi edilirse şifa ile sonuçlanır.
Dermatoskop Nedir?
Dermoskop, dermatologların deri belirtilerini incelemek, benlerdeki riski belirlemek ve deri kanserlerinin özellikle melanomun erken tanısı için kullandıkları bir cihazdır. Dermoskop ile deri dışında saçlar ve tırnaklar da incelenebilir. Deri belirtileri dermoskop aracılığıyla çok daha yakından ve detaylı görülebilir ve çıplak göz ile fark edilemeyecek ayrıntılar tespit edilebilir.
Ben Muayenesi Nasıl Yapılır?
Bir benin büyümesi, renk değiştirmesi, kaşınması ve kanaması her zaman uyarıcı olmalıdır. Ancak bunlar görüldüğünde tanı gecikmiş olabilir. İşte bu nedenle hiç bir yakınma olmadan benler dermoskopla incelenmeli, dijital dermoskop ile fotoğrafları kayda alınmalı ve risk değerlendirilmelidir. Hiç sorun olmasa bile yılda bir kez mutlaka deri muayenesi yapılmalıdır.
Benlerdeki değişiklikler ABCDE kuralı ile özetlenebilir. A=Asimetri, B=Border (sınır düzensizliği), C=Color (renk alacası), D=Diameter (çapın 6mm den fazla olması ve büyümesi), E=Evolution (bendeki değişiklikler).
El dermoskopu ile herhangi bir deri lezyonu veya ben incelenebilir. Dijital dermoskopi ile ben taramaları sırasında ise hasta tamamen soyunuk olmalıdır. Önce vücut ön ve arkadan fotoğraflanır, ardından kollar ve bacaklar, koltuk altı, avuç içi, ayak tabanlarının da fotoğrafı çekilir. İkinci basamak ise derideki benlerin büyütülerek incelenmesi ve kesin yerlerinin işaretlenerek önceki haritalama üzerine kaydedilmesidir.
Dermatolog, benlerin riskine göre ya cerrahi olarak çıkarılmasını planlar ya da bir takip programı oluşturur. Riskli benler asla cerrahi dışında bir yöntemle yok edilmemelidir. Melanom sadece ben üzerinde değil sağlam deride de ortaya çıkabilir.
Dijital Dermatoskopinin Avantajları Nelerdir?
Kayıt yapılabilen dijital dermoskoplarla benler ve diğer deri belirtileri 10 ila 100 kez büyütülerek muayene edilebilir. Dermoskop içindeki ışık deriyi özel bir şekilde aydınlatır ve görülmesi zor olan lezyonlar bile rahatça izlenir.
Digital dermoskop lezyonu fotoğraflama ve kaydetme imkânı sağlar. Böylece sonraki muayenede kıyaslama yapılarak en ufak değişiklikler kolaylıkla tespit edilebilir. Tüm vücut taramaları cihaz tarafından otomatik yapılır ve kontrol muayenesinde gözün atlayabileceği küçük bir ben bile alet tarafından doktor uyarılarak gösterilir.
Deri kanserleri için risk faktörleri nelerdir?
Toplumdaki yaygın inanışın aksine doğuştan olan benler de risk taşırlar. Ayrıca açık ten rengi, güneş yanığı geçirmiş olmak, solaryum alışkanlığı, yoğun güneş ışınlarına maruz kalmak, deri kanseri riskini artırır. Ailede deri kanseri olması ve bedende 50’den fazla bene sahip olmak da risk faktörüdür.