Altıncı Hastalık Neden Olur?                                  

Altıncı hastalık; Roseola İnfantum adıyla da adlandırılan human herpes virüs 6 ve 7'nin yol açtığı bir hastalıktır. Çocukluk çağında sık görülen viral döküntülü hastalıklar arasında kategorize edilir. Altıncı hastalık, daha yaygın olarak 6 ay -3 yaş arasındaki erken çocukluk yaş grubunda görülür.


Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir?                                    

Bu hastalarda tipik olarak 3-4 gün süren dirençli bir yüksek ateş izlenir. Aileler genellikle çocuklarında 39-40 dereceyi bulan yüksek ateş şikâyetiyle hastaneye başvurur. Başvuru sırasında muayenede çok özgün bir bulgu gözlenmeyebilir; genellikle boğazda ve kulak zarında hafif bir kızarıklık dışında spesifik bir muayene bulgusu saptanmaz.

Üç – dört gün süren, ateş düşürücülerle antibiyotiklere dirençli ateş ve ateşin düşmesinin ardından çıkan ani döküntü, hastalıkta tipik olan en belirgin bulgudur. Bu döküntü çoğunlukla gövdenin ön yüzünde başlar, enseye, baş boyuna ve ardından kol ve bacaklara doğru yayılabilir. Pembe ya da kırmızımsı renkteki döküntülerin düzensiz yayıldığı ve bazen birbiriyle birleştiği gözlenir.


Altıncı Hastalık Tedavisi Nasıl Yapılır?                                

Gerekli görüldüğünde yapılan kan tahlillerinde genel olarak viral enfeksiyonlarla uyumlu, hafif baskılanma ve bazen enfeksiyon değerlerinde yükselmeler görülebilir. Bu hastalar sıklıkla ateş düşürücülerle evde takip edilir. Çocukların ateş nedeniyle biraz huzursuz, hafif uykuya eğilimli oldukları gözlenir ancak ateşleri düştüğünde genel durumlarında başka bir rahatsızlıkla karşılaşılmaz.

Döküntünün ardından ateş genellikle bir daha yükselmez. Döküntü, çocukta kaşıntı ve huzursuzluğa yol açarsa uzmanlarımız antihistaminik adı verilen alerji ilaçlarından birini reçete edebilir. Altıncı hastalık, bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez ve spesifik bir tedavisi de yoktur. Çoğunlukla sorunsuz atlatılır. Ancak bazen ateşin dirençli olduğu dönemlerde yüksek ateş, küçük çocuklarda febril konvülziyonlara sebep olabilir, bu durum ailelerin endişelenmesine yol açabilir. Belirtmek gerekir ki, bu ve geçicidir ve bir daha tekrarlanmaz.  
 

Altıncı hastalık bulaşıcı mıdır?

Evet bulaşıcıdır. Hastalığı geçiren kişilerden damlacık yolu ile bulaşabilir Ayrıca enfeksiyon geçirildikten sonra virüsün tükürük bezlerine yerleşerek, hastalık belirtisi vermeden uykuda kaldığı ve bu hastalığı daha önce geçirmiş yetişkin kişilerin de tükürük salgıları ile hastalığı bulaştırabildiği düşünülmektedir.
 

Altıncı hastalıktan korunma yöntemleri nelerdir?

Solunum yolları ve tükürük bezi salgıları ile temas bulaşa neden olduğundan hasta kişiden uzak durmak, yakın temasın önlenmesi, ortak bardak, kaşık, çatal kullanılmaması gerekir. Maske kullanımı ve ortamın sık havalandırılması da bulaş riskini azaltabilir. El hijyenine dikkat edilmesi ve sık el yıkama da etkili yöntemler arasında sıralanır.